OMM spune că schimbările climatice au contribuit la strămutarea de populaţie în 2022 și au exacerbat condițiile pentru cei 95 de milioane de persoane strămutate din întreaga lume.
OMM, avertisment despre catastrofe climatice şi insecuritate alimentară
„În timp ce emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, iar clima continuă să se schimbe, populațiile din întreaga lume continuă să fie grav afectate de vremea extremă și de evenimentele climatice”, a spus OMM, într-un rezumat al raportului său.
Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat:
„În 2022, seceta continuă în Africa de Est, iar precipitațiile record în Pakistan și valurile de căldură record în China și Europa au afectat zeci de milioane, au generat insecuritate alimentară, au stimulat migrația în masă și au costat miliarde de dolari, în pierderi și pagube”.
Citeşte şi: Schimbările climatice permit țânțarilor să se înmulțească foarte mult. Sănătatea, în pericol
În timp ce Taalas a avertizat cu privire la crizele umanitare, legate de climă, el a subliniat strategiile de succes pentru atenuarea problemelor climatice.
„Colaborarea dintre agențiile ONU s-a dovedit a fi foarte eficientă, în abordarea impactului umanitar indus de fenomenele meteorologice și climatice extreme, în special în reducerea mortalității asociate și a pierderilor economice”, a spus Taalas, conform UPI.
OMM a subliniat că schimbările climatice au un impact asupra ciclurilor naturale, cum ar fi înflorirea plantelor și migrația păsărilor.
Citeşte şi: Climatolog: Cum se explică temperaturile de vară de la sfârșitul toamnei. Va trebui să ne obișnuim
Nivelul gazelor cu efect de seră a continuat să crească în anul 2022, după ce a cunoscut cel mai mare salt din istorie, în anii 2020 și 2021.
Nivelurile de gheață din Antarctica au scăzut la cea mai scăzută valoare din istorie în anul 2022, iar ghețarii europeni s-au topit în ritmuri alarmante, exacerbate de nivelurile scăzute de zăpadă și de praful suflat din Sahara, amestecându-se cu zăpada și făcând-o să se topească mai repede.
De la cei mai frumoşi, la cei mai călduroşi ani
OMM observă că până la o treime din gheața glaciară elvețiană s-a topit în anii 2001 și 2022 și că aproximativ 58% din suprafața Oceanului Planetar a suferit de la cel puțin un val de căldură marină anul trecut.
Potrivit raportului, anii 2015 - 2022 au fost cei mai călduroși opt ani înregistrați, chiar dacă El Nino a provocat răcire.
Pe parcursul anului 2022, 2,3 miliarde de oameni s-au confruntat cu insecuritatea alimentară și 924 de milioane cu o insecuritate alimentară severă.