Oraşul Krivoi Rog, unde e născut Zelenski, aproape fără apă. Oraşul are peste 600.000 de locuitori

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2023 - 14:54
Oraşul Krivoi Rog, unde e născut Zelenski, aproape fără apă - Foto: Profimedia Images - Imagine cu caracter ilustrativ - o zi obişnuită din viaţa Hersonului

Oraşul Krivoi Rog, centru siderurgic unde s-a născut preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit ordin să reducă la maximum consumul de apă potabilă, pentru că în câteva săptămâni ar putea să rămână fără ea. Cauza e distrugerea Barajului Nova Kahovka.

SHARE

Sute de mii de ucraineni au primit ordin să-și reducă consumul de apă la jumătate.

Oraşul Krivoi Rog, unde e născut Zelenski, aproape fără apă

Este o consecință a pierderii unuia dintre cele mai mari rezervoare de apă din țară, după distrugerea Barajului Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, săptămâna trecută.

Aproape trei sferturi din Krivoi Rog (n.n.: Kryvyi Rih, în limba ucraineană), un oraș siderurgic și minier de 630.000 de locuitori, la cam 80 de mile nord de baraj, va rămâne fără apă potabilă în câteva săptămâni, dacă consumul nu va fi redus cu 40%,

Oleksandr Vilkul, șeful administraţiei militare a orașului a spus că în Regiunea Dnipro, din care face parte oraşul, 89.000 de oameni sunt deja fără apă potabilă și a îndemnat oamenii să cumpere apă îmbuteliată, conform The New York Times.

Citeşte şi: FOTO România plătește 1 MILION €/an, din 1999, pentru paza combinatului dezafectat de la Krivoi Rog

Krivoi Rog, împreună cu suburbiile sale, este un oraş din Regiunea Dnepr, lung de 126 de kilometri, sub forma unei centuri lungi și înguste, de-a lungul depozitelor de minereu de fier exploatate, fiind unul dintre cele mai lungi orașe din Europa.

Provocările legate de apă arată cum se extinde rapid criza declanșată de dezastrul barajului, chiar și după ce mii de oameni au fost evacuați din orașele și satele aflate sub ape, în timp ce Rezervorul Nova Kahovka s-a golit.

Distrugerea barajului, care a fost controlat de forțele ruse, a inundat zeci de orașe, de-a lungul râului Nipru, care alimentează Agricultura și industria din sudul Ucrainei, iar acum împarte forțele ruse și ucrainene din regiune în mare parte.

Citeşte şi: Primarul din orașul ucrainean Krivoi Rog a fost asasinat

Cel puțin 10 persoane au murit pe teritoriul controlat de Ucraina și mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului.

Pe măsură ce nivelul apei s-a redus, efectele pe termen lung ale inundațiilor și lipsei unui rezervor, care să alimenteze fermierii și rezidenții cu apă curată, devin tot mai evidente.

Președintele Volodimir Zelenski a atacat forțele ruse, cărora le reproșează că au distrus barajul.

Inginerii care au analizat dovezile disponibile au spus că prăbușirea a fost cauzată probabil de o explozie din interiorul barajului controlat de Rusia. Moscova a negat responsabilitatea.

Construcția Combinatului Krivoi Rog (KGOKOR) a fost începută de către Uniunea Sovietică, în anul 1983, însă, după destrămarea blocului sovietic, Ucraina a intrat în posesia a 56,4% din acțiuni, România deține 27%, iar Slovacia 15,6%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te