Opoziţia din Polonia a câştigat alegerile, dar partidul lui Kaczinsky are cele mai multe voturi

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.10.2023 - 12:30
Opoziţia din Polonia a câştigat alegerile - Foto: Profimedia Images

Opoziţia din Polonia a câştigat alegerile, dar partidul lui Kaczinsky are cele mai multe voturi. Polonia a publicat cifrele finale ale alegerilor legislative. Rezultatele sugerează că partidele de opoziție ar putea forma o coaliție de guvernare.

SHARE

Alegerile din Polonia sunt o mare victorie pentru Partidul Popular European, de centru-dreapta.  Platforma Civică este membru PPE, iar Donald Tusk a fost președinte al PPE, din anul 2019 până anul trecut.

Manfred Weber , actualul lider al PPE, a declarat reporterilor în această dimineață că „suntem extrem de fericiți de rezultat – poporul polonez a vorbit”.

Opoziţia din Polonia a câştigat alegerile

Weber s-a declarat mândru de membrii Coaliției Civice, „care au muncit atât de mult pentru acest rezultat, în special Donald Tusk, care a reușit să spargă negativitatea partidului de guvernământ și a oferit poporului polonez o perspectivă pozitivă, un mesaj de speranță”.

„Polonia s-a întors”, a spus el, numind rezultatul „un nou capitol” în politica de la Varşovia. Polonia are o relație foarte strânsă cu SUA, iar ceea ce se întâmplă la Varșovia are o importanță strategică pentru Washington, conform The Guardian.

Citeşte şi: Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a câștigat alegerile din Polonia, dar poate pierde puterea

Ieri seară, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a subliniat prezența foarte mare la vot a polonezilor, scriind că aceasta „este o expresie puternică a voinței democratice a cetățenilor polonezi”.

Adresându-se reporterilor, în această dimineață, eurodeputatul polonez Róża Thun a spus că mesajul către partenerii europeni este că "Polonia s-a întors”. Thun, un membru al Polska 2050, parte a Third Way, a spus că „aceasta a fost o victorie a democrației”.

"Avem nevoie de o Europă puternică și vrem să avem voce în lume - nu numai în Uniunea Europeană. Deci primul lucru pe care partenerii noștri europeni îl aud astăzi este că ne-am întors.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare cruciale, în Polonia. Care sunt mizele și ce spun sondajele

Și acesta este un mesaj extrem de important și pentru noi în Polonia, dar și pentru Europa. Ne-am intors. Nu vom mai arăta spatele Uniunii Europene. Vrem să cooperăm, vrem să consolidăm această Europă. Și acest mesaj este extrem de puternic, pentru că victoria forțelor democratice este foarte clară", a spus Thun.

Europarlamentarul a mai spus că "există provocări uriașe în fața noastră”. Primul lucru este desigur statul de drept, independența Justiției, înapoi în Europa, așa cum o numim noi, că trebuie să dăm din nou libertate sau să eliberăm acele instituții, de controlul și influența partidelor, iar asta nu este doar Justiție, ci de asemenea reformă în Poliție şi mass-media publică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te