Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a câștigat alegerile din Polonia, dar poate pierde puterea

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.10.2023 - 22:40
Alegeri Polonia: Donald Tusk sau Jaroslaw Kaczynski. - Foto: Profimedia Images

Donald Tusk și Jaroslaw Kaczynski. Dintre ei se va alege cine va ieși câştigător, după alegerile cruciale din această duminică.

SHARE

Un sondaj la ieșirea de la urne sugerează că partidul populist de dreapta Lege și Justiție este pe cale să câștige cele mai multe locuri la alegerile generale din Polonia, dar ar putea avea dificultăți în a-și asigura un al treilea mandat.

Cunoscut sub numele de PiS, acesta ar urma să obțină 36,8% din voturi, în timp ce opoziția de centru se va situa la 31,6%, potrivit sondajului Ipsos.

Coaliția Civică a lui Donald Tusk își propune să pună capăt celor opt ani de guvernare PiS sub conducerea liderului Jaroslaw Kaczynski.

Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a câștigat alegerile din Polonia, dar poate pierde puterea

Iar dacă sondajul la ieșirea de la urne se va dovedi corect, ar putea avea șanse mai mari de victorie. Opoziția pro-Ue a lui Donald Tusk ar putea forma o majoritate.

"Polonia a câștigat, democrația a câștigat. Acesta este sfârșitul vremurilor rele, acesta este sfârșitul partidului de guvernământ, PiS", a declarat el în fața susținătorilor care îl aclamau la Varșovia.

Donald Tusk și Jaroslaw Kaczynski se înfruntă în alegerile parlamentare din Polonia.

Alegeri parlamentare cruciale, în Polonia. Cetățenii cu drept de vot sunt chemați duminică, 15 octombrie, să decidă viitorul țării şi locul acesteia în Uniunea Europeană, după o campanie de dispute intense, dominată de probleme de suveranitate şi securitate.


De la venirea la putere în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a intrat în mod repetat în conflict cu UE din cauza schimbărilor legislative care, potrivit criticilor, au politizat sistemul judiciar şi au transformat mass-media de stat într-un organ de propagandă.

Opoziţia afirmă că votul ar putea fi ultima şansă de a opri ceea ce consideră că este îndepărtarea Poloniei de curentul european şi trecerea la un sistem semi-autoritar.

Președintele Platformei Civice (PO) liberal-conservatoare face o figură tânără și dinamică. Vorbește fără notiţe scrise și nu se ferește de subiectele controversate. Evenimentele sale de campanie sunt deschise tuturor, chiar și oponenților politici, care pun adesea întrebări incomode.

Citește și: Alegeri parlamentare cruciale, în Polonia. Care sunt mizele și ce spun sondajele

Tusk este notoriu în UE pentru faptul că, în timpul mandatului său de preşedinte al Consiliului European, în toate parlamentele naţionale unde a ţinut discursuri, a vorbit de fiecare dată în limba ţării în care se afla, cu o dexteritate incredibilă, chiar dacă de regulă nu înţelegea în detaliu ce spunea.

Jaroslaw Kaczynski (74 de ani), liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), este diametral opus lui Tusk. Evenimentele sale sunt puternic păzite de poliție, iar participarea este limitată la funcționari selectați și susținători de partid.

Citește și: Tusk sau Kaczynski? Alegeri în Polonia cu impact imens în Europa. Detaliile vor decide învingătorul

s

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te