Callamard preia cu efect imediat mandatul de patru ani de secretar general, conform unui comunicat dat publicităţii duminică seara de Amnesty International.
Agnes Callamard, raportor special al ONU din 2016
În această calitate, Callamard a realizat investigaţii în peste 30 de ţări, inclusiv o anchetă ONU de înalt nivel privind uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018 la consulatul saudit din Istanbul.
Preşedinta Consiliului Internaţional Executiv al Amnesty, Sarah Beamish, a lăudat "acuitatea intelectuală a lui Callamard, experienţa profundă în domeniul drepturilor omului şi vocea sa curajoasă", într-o declaraţie ce anunţă această numire.
Sindicatul lui Rădoi îi amenință pe Drulă și Cîțu cu „rigorile legii”, după protestele de la metrou
Callamard a răspuns că este onorată să ocupe acest post. "Acolo unde guvernele şi corporaţiile încearcă să îi reducă la tăcere pe cei care vorbesc împotriva abuzurilor lor, să ascundă adevărul şi să submineze sau să respingă normele privind drepturile omului, investigaţiile riguroase şi campaniile fără compromisuri ale Amnesty International sunt mai vitale ca niciodată", a declarat Callamard.
În trecut, Agnes Callamard a lucrat pentru Amnesty Internaţional în perioada 1995 - 2001.
Fiul lui Virgil Măgureanu, primul șef SRI, a murit la nici 50 de ani, după ce s-a infectat cu COVID
Franţuzoaica preia postul de conducere de la secretarul general interimar al Amnesty, Julie Verhaar.
Amnesty International are birouri în peste 70 de ţări şi se descrie ca fiind cea mai mare organizaţie neguvernamentală din lume pentru drepturile omului.