OMV PETROM vinde 51% din acțiuni la norvegieni. Austria s-a asigurat. România, sărită din schemă

DE Daniel Toșa | 11.10.2022 - 12:32
OMV PETROM vinde 51% din acțiuni la norvegieni. Austria s-a asigurat. România, sărită din schemă - FOTO: Facebook/CristianDiaconescu

Compania austriacă OMV Petrom vrea să vândă pachetul majoritar către un consorțiu norvegian care ar urma să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum de gaze anual al Austriei, însă România nu a fost menționată în acord, atrage atenția Cristian Diaconescu.

SHARE

„PETROM, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România ar urma - după cum a anunțat principalul acționar al companiei românești, OMV PETROM - să vândă un pachet de control de cel puțin 51% către un consorțiu norvegian.

Acesta s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum de gaze anual al Austriei, România fiind omisă din această tranzacție .

Prin urmare, discutăm despre revânzarea resurselor naturale de petrol și gaze ale României care au fost cumpărate de către OMV de la statul român în perioada de pre-aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

Având în vedere că ne aflăm în condiții economice și de securitate regională, cu totul excepționale și total diferite de momentul în care OMV a achiziționat PETROM de la statul român, consider că este imperativ necesar ca pachetul majoritar în business-ul de dezvoltare și producție de hidrocarburi al OMV PETROM să fie preluat de către statul român.

Citește și: VIDEO Putin amână nucleara. Revine la „arma” pe care a experimentat-o ca să câștige timp: refugiații

Acesta trebuie să exercite orice fel de drept, ca acționar OMV PETROM, pentru a asigura securitatea și independența energetică a României, ceea ce nu exclude o ulterioară asociere cu consorțiul norvegian.

Autoritățile române trebuie să țină cont de faptul că vorbim despre resursele naturale ale României care a achiziționat gaze pentru necesarul de consum din această iarnă la cel mai mare preț din istorie, respectiv 1592 $ / mia de metri cubi crescând riscul de sărăcire a populației și de intrare în faliment a unei părți importante din economia românească.

Nu avem timp să ne mai gândim pentru că riscurile vremurilor pe care le trăim ne impun să ne apărăm!!!!”, a scris fostul ministrul de Externe, Cristian Diaconescu pe Facebook.

Citește și: VIDEO Putin s-a înfuriat rău. Odesa, Dnipro și Lviv au fost bombardate luni dimineața de armata rusă

Statul austriac nu este acum acționar majoritar la OMV. Deține, printr-un vehicul, 31,5%. Un alt pachet semnificativ, de 25%, aparține fondului suveran din Emiratele Arabe Unite. Restul acțiunilor sunt tranzacționate pe bursă. Pentru a face un pachet de control, statul va trebui să mai adune acțiuni, iar o negociere cu Adu Dhabi este obligatorie

OMV deține 51 la sută din acțiunile Petrom. Aceasta este o companie integrată vertical, cu active de la extracție până la distribuție. Petrom nu are active relevante în petrochimie. Cele pe care le-a avut, în cadrul rafinăriei Arpechim Pitești, au fost închise din cauza ineficienței operațiunilor la momentul respectiv, potrivit Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te