VIDEO Putin s-a înfuriat rău. Odesa, Dnipro și Lviv au fost bombardate luni dimineața de armata rusă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.10.2022 - 12:02
Putin s-a înfuriat rău. Odesa, Dnipro și Lviv au fost bombardate luni dimineața de armata rusă - FOTO: Twitter

Luni, Kremlinul a lansat un val brutal de rachete și atacuri cu drone kamikaze care au aruncat în aer zeci de ținte civile, precum și câteva structuri militare, pe mai multe zone din teritoriul Ucrainei.

SHARE

Capitala Kiev a fost lovită de cel puțin patru rachete Kalibr, iar centrele urbane Dnipro, Zaporojie, Kryvyi Rih, Odesa, Ivano-Frankivsk, Khmelnitski, Ternopil, Lviv și Zhitomir au fost, de asemenea, lovite.

Cel puțin trei valuri de rachete de croazieră au detonat în întreaga țară între orele 8.00 și 10.00, la ora de vârf a dimineții. Atacurile au avut loc la două zile după o lovitură ucraineană spectaculoasă împotriva podului critic din punct de vedere logistic din strâmtoarea Kerch, care leagă peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, de partea continentală a Rusiei.

Valery Zaluzhny, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), a declarat într-un comunicat că Rusia a tras cel puțin 75 de rachete de croazieră în loviturile de dimineață, dintre care unitățile AFU au doborât 41. Începând cu ora 11.00, atacurile continuau, a precizat el.

Imagine

Presa de stat rusă a cerut pe scară largă președintelui rus Putin să riposteze cu atacuri directe și devastatoare asupra orașelor și infrastructurii ucrainene ca răspuns la atacul de la podul Kerch.

Rusia a atacat Kievul cu rachete Kalibr

La Kiev, un val inițial de cel puțin patru rachete a lovit centrul orașului. Una a explodat în cartierul guvernamental din apropierea Pieței Maidan, scena demonstrațiilor în masă din 2014 împotriva unor alegeri frauduloase care au făcut - temporar - un candidat pro-Kremlin președinte al Ucrainei.

O altă rachetă a lovit cartierul adiacent Pechersk, aruncând în aer ferestrele unei clădiri înalte de birouri folosite de personalul președintelui Volodimir Zelenski și de alți membri de top ai ramurii executive a guvernului național.

O rachetă a lovit cartierul de lux Golden Gate din Kiev, lângă clădirea Academiei Naționale de Științe. Lovitura a avut loc la ora de vârf a dimineții. Imaginile de la fața locului au arătat un automobil în flăcări și o statuie demolată a omului de știință ucrainean din secolul XX Myhailo Hrushevsky.

Mai multe înregistrări video au arătat o explozie sub un pod pietonal din parcul Volodymyrska Hirka, un spațiu popular și plin de verdeață, cu bănci și trotuare cu vedere la râul Dnipro.

Primarul Kievului, Vitaly Klitschko, într-o declarație pe Telegram, a declarat că loviturile au ucis și rănit civili și că echipele de intervenție de urgență se află la fața locului. Primele rapoarte privind victimele au variat între cinci și opt persoane ucise și până la 25 de răniți.

Traficul a dispărut de pe străzile capitalei, majoritatea locuitorilor Kievului ducându-se în adăposturi antiaeriene sau în stațiile de metrou pentru a se pune în siguranță. Imagini din tot orașul au arătat cratere sau pagube într-un loc de joacă de la o grădiniță.

 

Lviv a fost bombardat. Infrastructura energetică a fost pusă la pământ

În regiunea Lviv, două rachete ar fi aterizat luni dimineață în apropierea satului Berezdivtsy. Purtătorul de cuvânt regional Maksym Kozitsky a declarat că loviturile Kremlinului au vizat infrastructura rețelei electrice. În Lviv, Khmelnytskyi și Zhytomyr, energia electrică ar fi fost întreruptă în majoritatea orașelor.

Imagine

În Dnipro, imaginile au arătat acoperișul unei instalații de reparare a vehiculelor militare în flăcări și grav avariat de o lovitură de rachetă. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, cel puțin cinci explozii au fost auzite în apropiere.

Imagine

Potrivit rețelei naționale ucrainene de informații privind apărarea aeriană, în cursul dimineții de luni, Rusia a lansat rachete asupra unor ținte ucrainene de pe șase aerodromuri.

Vitaly Kim, șeful comandamentului regional de apărare din Mykolaiv, a declarat că armata rusă a lansat, de asemenea, rachete de pe aerodromuri din regiunea rusă Astrakhan. Numai al treilea val, lansat în jurul orei 9:30, conținea 47 de rachete, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te