Oglinda alegerilor parlamentare din România, în presa internațională

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.12.2020 - 10:48
Foto: blog.canberradeclaration.org.au

Agențiile de știri și presa internațională au acordat spații largi alegerilor parlamentare din România, din data de 6 decembrie 2020.

SHARE

Reuters menţionează că este de aşteptat ca liderul PNL Ludovic Orban, premierul în exerciţiu, să fie mandatat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma un guvern de coaliţie, chiar dacă rezultatele finale vor indica un mic avans al PSD, formaţiune aflată până acum în opoziţie.

''Un guvern condus de Ludovic Orban ar fi salutat la Bruxelles, nemulţumit de anii de eforturi ale guvernelor de stânga succesive din România de a suprima independenţa tribunalelor, o acuzaţie pe care ele au respins-o'', notează agenţia de presă britanică. Potrivit acesteia, în peste un an de când se află la putere, eforturile guvernului Orban de a pune în aplicare reforme au fost limitate de un parlament controlat de PSD. Ultimul guvern social-democrat a căzut la finalul lui 2019, în urma întemniţării fostului lider Liviu Dragnea pentru corupţie.

Politico.eu scrie că premierul de centru-dreapta Ludovic Orban este hotărât să rămână la putere după cursa strânsă de duminică, în ciuda faptului că pare să fi ieşit pe locul doi. Prezenţa la vot a fost istoric de scăzută, remarcă jurnaliştii. Ei notează şi sprijinul primit în vremea pandemiei de naţionaliştii de extremă-dreapta din AUR din partea corona-scepticilor şi anti-vacciniştilor, care îi ajută astfel să intre în parlament.

Deutsche Welle afirmă că liberalii şi social-democraţii sunt umăr la umăr, remarcând faptul că prezenţa la aceste alegeri a fost cea mai scăzută de la căderea comunismului încoace. În prezentarea principalelor forţe politice, Deutsche Welle scrie despre PSD că este considerat un partid corupt, care a domintat politica românească în ultimii 30 de ani şi că este continuatorul partidului comunist.

Potrivit AFP, social-democraţii (PSD) au creat surpriza plasându-se pe prima poziţie, conform rezultatelor după numărarea a 90% din voturi, însă liberalii, aflaţi la putere, sunt totuşi favoriţi pentru a forma viitorul guvern.

''Înlăturate de la putere la finalul lui 2019 pe fondul contestării masive în stradă şi al criticilor dinspre Bruxelles vizând 'atingerile aduse statului de drept', PSD a obţinut în jur de 30% din voturi, potrivit rezultatelor publicate luni de autoritatea electorală. PNL, al premierului pro-european Ludovic Orban, contează totuşi pe rămânerea la putere, deşi nu a obţinut decât 25,5% din sufragii, urmând să se alieze cu reformiştii Alianţa USR PLUS, creditată cu 15% din voturi'', comentează France Presse.

Aceasta aminteşte că în străinătate şi-au exprimat votul, sâmbătă şi duminică, aproximativ 260.000 de persoane, în contextul în care circa 4 milioane de români au emigrat în ultimii ani către Europa Occidentală.

AFP adaugă că, deşi erau aşteptaţi la vot 18 milioane de alegători, rezultatul efectului conjugat al recrudescenţei COVID-19 şi al dezinteresului alegătorilor a fost că doar un român din trei s-a prezentat la secţiile de votare, un absenteism record în alegerile parlamentare.

Şi agenţia de presă spaniolă EFE remarcă prezenţa la vot de numai 31,84% înregistrată duminică în scrutinul parlamentar din România desfăşurat într-o perioadă marcată de pandemia de COVID-19. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că îi va putea propune preşedintelui ţării, Klaus Iohannis, mai multe nume pentru funcţia de prim-ministru. Cu toate acestea, Partidului Social Democrat îi va fi practic imposibil să formeze un gouvern. Preşedintele Iohannis este un aliat al PNL şi a promis în mai multe rânduri nu va numi un social-democrat în fruntea guvernului.

Les Echos afirmă că partidul lui Ludovic Orban este în dificulate. Alegerile au adus o surpriză, liberalii erau aşteptaţi să iasă pe primul loc, în schimb sunt aproape la egalitate cu adversarii social-democraţi - încă o dată, descrişi drept moştenitori ai comuniştilor. Scorul PSD surprinde, având în vedere că în ultimii ani s-a discreditat prin încercările de a modifica legile anti-corupţie, pentru a-i ajuta pe anumiţi lideri ai săi să scape de nepedepsiţi, notează publicația franceză.

The New York Times scrie despre un test prin care trece premierul Ludovic Orban. Va avea nevoie de o alianţă pentru a rămâne la putere după această cursă surprinzător de strânsă. 

Agenția Bloomberg notează că premierul român este optimist în privinţa şanselor unei coaliţii, deşi a pierdut alegerile. Din nou jurnaliștii remarcă cea mai mică participare la vot de la căderea comunismului, pusă pe seama coronavirusului. Social-democraţii s-au dovedit cei mai eficienţi în mobilizarea susţinătorilor în pandemie. Rezultatul este important şi pentru Uniunea Europeană, consideră Bloomberg. Ludovic Orban a scos ţara de pe drumul pe care o înscriseseră social-democraţii, care au flirtat cu politici asemănătoare celor din Ungaria şi Polonia, scrie agenția cu profil economic.

Xinhua reţine că, pe lângă faptul că partidul aflat la guvernare nu a reuşit să se plaseze pe prima poziţie în alegeri, AUR, partid naţionalist fondat cu numai un an în urmă, nu doar că a reuşit să intre în parlament, dar rezultatul său este unul notabil, puţin sub 10% din sufragii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te