Ofițer bielorus: "Maiorii noștri spun că vor fi primii care se vor preda forțelor ucrainene"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.02.2023 - 14:55
Ofițer bielorus: "Maiorii noștri spun că vor fi primii care se vor preda la forțelor ucrainene" - FOTO: Profimedia Images
Ofițer bielorus: "Maiorii noștri spun că vor fi primii care se vor preda la forțelor ucrainene" - FOTO: Profimedia Images

Așa-numitul test de pregătire pentru luptă este în curs de desfășurare în Belarus. Cei care sunt pasibili de serviciul militar, inclusiv ofițerii în rezervă, sunt chemați la arme, după ce președintele Lukașenko și-a anunțat disponibilitatea de a se alătura războiului din Ucraina.

SHARE

O serie de personalități politice din opoziția belarusă îndeamnă UE să deschidă coridoare umanitare pentru belarușii care fug de campania de recrutare.

Un ofițer în rezervă care a fost chemat la o tabără de antrenament sub rezerva anonimatului:

- În 2021 m-au recrutat pentru o lună. De asemenea, am reușit cumva să o trec în 2022. Erau băieți din diferite părți ale țării. Principala trăsătură distinctivă este sentimentul de frică. Oamenii se tem cu adevărat că vor fi trimiși să lupte.

Cu un an și jumătate în urmă, toată lumea era îndopată cu propagandă despre "marionetele occidentale", "Coloana a cincea" și așa mai departe, dar acum există o spălare dură a creierului despre Ucraina, NATO, "atacul polonezilor". În fiecare zi se vorbește despre Regimentul Kalinouski.

Citește și: Scenariu apocaliptic. Miliarde de oameni mor în „iarna nucleară”. Cei mai mulți prin înfometare

"Nimeni nu vrea să lupte. Avem internet și vedem cadavrele rușilor în Ucraina"

Întrebat ce părere au ofițerii de rezervă care au ajuns în tabăra de instrucție despre această propagandă, ofițerul din Belarus spune:

"Mai mult de 80% dintre ei râd, restul se gândesc că "nu totul este clar", dar nimeni nu vrea să lupte. Toți sunt băieți tineri, toți știu să folosească internetul și au văzut cadavrele arse ale rușilor din Ucraina. Dacă cineva, poate, obișnuia să aibă o dorință de neînțeles de a "zornăi armele", acum nu mai există deloc o astfel de dorință".

Citește și: VIDEO Rusia a pierdut întreaga Brigadă a Infanteriei navale de elită 155

Cele mai frecvente discuții sunt despre ce vor face dacă vor fi trimiși în continuare să lupte.

"Să spunem doar că unitățile vor fi dezmebrate chiar înainte de ordin. Mulți au pașapoarte cu vize. Unii vorbesc despre planuri de a se "ascunde în beciuri" sau de a ignora ordinele. Există un anumit procent dintre cei care au spus că se vor preda ucrainenilor cât mai curând posibil. Au existat și soluții mai hotărâte. Aceștia au spus că vor face rost de arme, iar cei care le vor da armele vor fi săraci.

"Exodul rușilor la mobilizare e nimic. Belarusul va fi părăsit de oameni"

Există sentimentul că imaginile pe care le-am văzut după anunțul de mobilizare în Rusia, când erau aceste cozi uriașe la granița cu Georgia și alte țări, nu reprezintă nimic. Dacă se anunță ceva de genul acesta în Belarus, pur și simplu nu vor mai fi oameni.

Un tip de la Homiel a spus că tocmai au avut o plecare generală a oamenilor care, teoretic, ar putea fi trimiși la război. El însuși este deja în procesul de solicitare a vizei poloneze și pleacă în câteva luni. În orașele din zona de graniță, există o teamă constantă că va veni un fel de rachetă și că ucrainenii o vor distruge ca represalii.

De asemenea, întrebat ce spun militarii profesioniști bieloruși aflați sub contract cu care a discutat în tabăra de antrenament, ofițerul spune:

"Corpul ofițerilor superiori nu se pronunță pe aceste subiecte. Da, generalul-maior a venit și a vorbit pe o bucată de hârtie despre "datoria sacră față de patrie", "frăția slavă" și "bărbați adevărați". Acesta este un "cavaler de covor" tipic sovietic, care nu are nicio idee despre război și vorbește în niște clișee din perioada sovietică", spune ofițerul într-un interviu pentru publicația bielorusă Charter97.org.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te