Oficial SUA: Vom majora livrările de gaze şi vor ajuta Europa să treacă iarna cu bine

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.09.2022 - 11:07
Livrări die gaz - FOTO: Gas Outlook

Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine, a afirmat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al SUA

SHARE

De asemenea, Statele Unite caută, împreună cu partenerii săi din întreaga lume, resurse alternative la gazele ruseşti.

Don Graves, fost consilier al preşedintelui Joe Biden, a venit la Bucureşti împreună cu o delegaţie de peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri american pentru a participa la conferinţa Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), pentru a discuta cu oficialii români despre întărirea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru a căuta posibilităţi de colaborare cu firme româneşti.

România are un potenţial deosebit, resurse autohtone şi oameni bine pregătiţi pentru a atrage cât mai multe investiţii americane şi pentru a fi o poartă de intrare în regiune, spune oficialul de la Washington.

Citește și: VIDEO "Niciun antrenament, nici măcar teoretic". Rușii mobilizați, trimiși direct la moarte sigură

El mai a arătat, în interviu, de ce Statele Unite au ales România pentru amplasamentul primului reactor nuclear modular NuScale.

AGERPRES: Care este scopul vizitei dumneavoastră în România?
Don Graves: În primul rând, vreau să spun că sunt încântat să fiu aici pentru a întări relaţiile noastre solide. Aş vrea de asemenea să le spun oamenilor din România că le mulţumesc pentru prietenia lor, mulţumesc pentru parteneriatul vostru, mulţumesc pentru angajamentul vostru de extindere a relaţiilor noastre, vă mulţumesc pentru sprijinul umanitar pe care l-aţi acordat milioanelor de refugiaţi din Ucraina care trec graniţele voastre. Este o dovadă clară a amabilităţii şi caracterului extraordinar al oamenilor acestei ţări şi este ceva ce noi, în SUA, cu siguranţă preţuim: prietenia şi relaţia noastră strânsă.

Citește și: FOTO Morman de PET-uri pe banca naționalei de tineret a României. Nemții au făcut curat în urma lor

Sunt aici din două motive: primul este să iau parte la Conferinţa Plenipotenţiarilor (PP-22) a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), care cred că este o recunoaştere a poziţiei de lider a României în tehnologia informaţiilor şi telecomunicaţiilor, dar şi pentru că vrem să demonstrăm cât de puternic credem în relaţia bilaterală dintre SUA şi România.

Este cea de a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre SUA şi România. Acesta s-a concentrat în principal pe securitatea naţională şi apărare, dar, aşa cum am văzut în ultimii ani, am extins relaţia comercială. Speranţa mea este că putem găsi modalităţi pentru a extinde, în mod semnificativ, această relaţie, dincolo de situaţia în care suntem în prezent.

AGERPRES: În legătură cu parteneriatul în domeniul energiei. De ce aţi ales România pentru găzduirea primului reactor modular de mici dimensiuni?
Don Graves: Din nou: de ce nu? De mai mulţi ani aveam acest acord între ţările noastre cu privire la energia nucleară în scopuri civile şi avem un alt acord concentrat în mod specific pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Ştim că lumea trebuie să facă o tranziţie la energia curată, la regenerabile şi să se îndepărteze de dependenţa de combustibilii fosili, nu numai din cauza creşterii costurilor pentru combustibilii fosili, dar şi din cauza impactului asupra mediului, asupra schimbărilor climatice.

Deci suntem foarte concentraţi pe sprijinirea României pe măsură ce faceţi tranziţia la energia curată şi să nu mai fiţi dependenţi de ţările din apropiere, care ar putea decide, la cheremul unui lider, să întrerupă livrarea energiei. Cu cât putem face mai mult pentru a aduce această tehnologie energetică de încredere în România, cu atât este mai bine pentru voi şi cu siguranţă este mai bine pentru noi toţi în lumea democrată.

AGERPRES: Este tehnologia NuScale sigură?
Don Graves: Absolut. Este o tehnologie a cărei siguranţă a fost demonstrată de 60 de ani. Este ceva ce comisia noastră de reglementare în domeniul energiei nucleare a aprobat, acordă autorizaţiile necesare pentru această tehnologie. Este foarte sigură. Este posibil să fie cea mai sigură tehnologie în industria energiei nucleare. Nu necesită foarte multe pompe care s-ar putea defecta şi foarte multă mentenanţă datorită modului în care este construită. Are un sistem automat de închidere care este încorporat, care nu are nevoie de apă suplimentară. Deci este o tehnologie foarte sigură, una care suntem foarte încrezători că va funcţiona pentru populaţia României şi pentru populaţia SUA.

AGERPRES: Credeţi că după primul reactor modular vor urma şi alte reactoare de acelaşi fel în ţara noastră?
Don Graves: Asta depinde de populaţia României şi Guvernul României. Noi credem că după ce veţi vedea cât de bună poate fi această tehnologie a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum şi flexibilitatea şi fiabilitatea pe care o oferă comunităţilor veţi ajunge la concluzia că veţi dori mai multe în viitor.

AGERPRES: Ce alte planuri aveţi în ceea ce priveşte parteneriatul strategic din energie dintre ţările noastre?
Don Graves: Ne uităm la orice oportunitate pentru a extinde colaborarea în ceea ce priveşte energia şi să ajutăm România să facă această tranziţie, deci o serie de soluţii tehnice, incluzând sectorul nuclear, solar, eolian. Ştim că este o tranziţie care se va face în timp şi vrem să fie o tranziţie pentru a proteja securitatea şi viabilitatea economică a României.

AGERPRES: O companie americană, ExxonMobil, tocmai a părăsit România şi investiţia într-un perimetru mare de gaze. De ce credeţi că s-a întâmplat asta şi ce trebuie să facem să prevenim situaţii de acest gen, în care mari companii părăsesc România?
Don Graves: Nu pot comenta decizia ExxonMobil, nu cunosc situaţia în detaliu. Dar voi spune că atâta vreme cât facem mai multe să aducem firmele noastre împreună, cu cât scoatem în evidenţă oportunităţile de investiţii în România - aşa cum am spus: forţa de muncă bine pregătită, resurse bogate, accesul la transport - cu atât mai mult vor veni companiile americane, mari şi mici, şi vor căuta să investească aici, în România.

La fel de important pentru noi este şi să găsim metode de a ajuta firme mici şi medii româneşti să crească şi să construiască un mediu de afaceri local solid, care să ajute firmele să aibă succes şi să încheie parteneriate cu firmele americane. Deci vrem să facem tot posibilul ca fiecare firmă românească să aibă posibilitatea de a se angaja în afaceri cu firme americane şi să putem arăta oportunităţile din România către un număr cât mai mare de firme din Statele Unite.

Interviul complet AICI

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te