Occidentul nu sancționează producătorii ruși de arme. 24 de firme pot face afaceri cu Vestul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2022 - 10:37
Rachetele nucleare ale Rusiei sunt pe poziții de atac - Foto: Profimedia

Rusia a folosit rachete de croazieră Kalibr pentru a lovi capitala Ucrainei Kiev la 10 octombrie 2022. Producătorul său, NPO Novator, cu sediul în Ekaterinburg, a fost sancționat de SUA în 2017, dar rămâne nesancționat de Regatul Unit, UE și alte state occidentale.

SHARE

24 de jucători importanți din industria armelor din Rusia nu sunt sancționați de Regatul Unit, SUA sau UE, inclusiv producătorul de rachete Kalibr pe care Rusia le folosește pentru a lovi orașele ucrainene, scrie Euromaidan press.

Grupul de reflecție „State Watch”, cu sediul la Kiev, specializat în reformarea agențiilor guvernamentale după principiile bunei guvernări, a identificat 24 de producători ruși de arme implicați în producția de rachete și alte sisteme de arme utilizate în invazia Rusiei în Ucraina, care încă nu sunt sancționați de Regatul Unit, SUA, nici UE.

Invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie a determinat o rundă imediată și extinsă de sancțiuni împotriva industriei de armament a țării.

Marea Britanie a decis să sancționeze cea mai mare companie de apărare a Rusiei, Rostec. De asemenea, au impus sancțiuni celui mai mare furnizor de rachete aeriene și maritime din Rusia, Tactical Missile Corporation, și Uralvagonzavod, unul dintre cei mai mari producători de tancuri din lume.

Între timp, UE a interzis statelor sale membre să facă afaceri cu producătorul de arme Almaz-Antey, producătorul de submarine nucleare Sevmash și Rostec.

De asemenea, UE a interzis exportul de tehnologie către JSC Kalashnikov. Compania este producătorul binecunoscutei puști de asalt AK-47 și cel mai mare producător de arme de foc din Rusia. Grupul Kalashnikov reprezintă 95% din producția de mitraliere, puști cu lunetă, pistoale și alte arme de foc ale țării.

Citește și: Olanda a ajuns a doua destinație a banilor rusești și conducta financiară a Gazprom

Cu toate acestea, 24 de producători ruși de arme sunt încă nesancționați.

Printre companiile nesancționate identificate de StateWatch se numără NPO Novator, producătorul rachetei de croazieră Kalibr. Rusia a folosit această rachetă pentru a distruge orașele ucrainene.

Compania de construcții navale Vostochnaia Verf din Vladivostok se numără și ea printre cei nesancționați. Vostochnaia Verf produce ambarcațiunile de debarcare din clasa Serna, folosite în timpul atacului Rusiei asupra Insula Șerpilor.

State Watch a mai constatat că companiile-mamă din Rusia sancționate au reușit uneori să atragă investiții prin intermediul filialelor nesancționate.

„Aceste constatări confirmă faptul că producătorii de arme ruși importanți au scăpat de consecințe pentru contribuția lor continuă la invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei. Aceste 24 de entități continuă să funcționeze nestingherite de sancțiuni țintite, care sunt esențiale pentru a permite atrocitățile de război ale Rusiei”, a declarat Hlib Kanievski, șeful de cercetare la State Watch.

El a adăugat: „Este vital ca efortul unificat de a contracara mașina de război rusească să se extindă la aceste entități. Nu li se poate permite să continue să permită forțelor armate ruse să comită crimele lor în Ucraina.”

Raportul State Watch vine după o investigație efectuată de Reuters în iulie, care a descoperit că, în ciuda sancțiunilor ample impuse industriei de apărare a Rusiei, aproape trei duzini de lideri ai firmelor de arme din Rusia și cel puțin 14 companii de apărare nu au fost încă sancționați de Regatul Unit, SUA sau UE.

Citește și: Ex-campion olimpic și mondial la înot: „David Popovici e noul rege. Trebuie să învățăm tehnica lui”

În același timp, ancheta a scos la iveală inconsecvențe în aplicarea sancțiunilor împotriva producătorilor de arme și a magnaților din statele membre NATO. De exemplu, unele guverne au impus sancțiuni, iar altele nu.

Ancheta Reuters a constatat, de exemplu, că Alan Lushnikov, cel mai mare acționar al JSC Kalashnikov Group, rămâne nesancționat. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că SUA au impus sancțiuni companiei în 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Reuters a dezvăluit aceeași poveste cu Almaz-Antey, al cărui CEO, Ian Novikov, rămâne nesancționat.

Deși numărul civililor uciși rămâne necunoscut, se estimează că este de zeci de mii. „Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare cu rachete multiple, rachete și lovituri aeriene”, precizează Oficiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Companiile rusești producătoare de arme care rămân nesancționate au cauzat, cel mai probabil, majoritatea victimelor civile sus menționate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te