Obuzierul autopropulsat american de 1500000 $, de care ruşii fug mâncând pământul

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.07.2024 - 11:30
Obuzierul autopropulsat american de 1500000 $, de care ruşii fug mâncând pământul - Foto: Profimedia Images
Obuzierul autopropulsat american de 1500000 $, de care ruşii fug mâncând pământul - Foto: Profimedia Images

Obuzierul autopropulsat american de 1500000 $, de care ruşii fug mâncând pământul. Este un game changer, o piesă de artilerie remarcabilă.

SHARE

Obuzierul autopropulsat american de 1500000 $, de care ruşii fug mâncând pământul. Este un game changer, o piesă de artilerie remarcabilă, care îşi loveşte ţinta şi se mută de pe poziţia pe care se afla, înainte de a putea fi lovit de artileria inamicului.

Deși forțele armate ucrainene au primit un sprijin militar substanțial din partea aliaților și partenerilor lor, arma americană M109A6 Paladin se remarcă prin faptul că inspiră o teamă semnificativă adversarilor lor ruși.

Obuzierul autopropulsat american de 1500000 $, de care ruşii fug mâncând pământul

Poate că M109A6 Paladin nu este la fel de popular sau de mediatizat ca alte arme și echipamente, pe care Statele Unite le-au oferit Ucrainei, dar M109A6 a ajutat Kievul să bată Rusia încă din ziua în care au ajuns în Ucraina.

De ce forțele armate ruse se tem de M109A6 Paladin este ușor de înțeles. Este un sistem de artilerie remarcabil de puternic, care se pricepe foarte bine să își atingă ținta și să se deplaseze înainte de a putea fi atacat de focul de contrabaterie din partea inamicului, conform The Daily Digest.

M109A6 Paladin este un obuzier autopropulsat al cărui cost de producţie a ajuns la 1,5 milioane de dolari, care a intrat în serviciul armatei americane în anul 1991, ca un model îmbunătățit al originalului M109, potrivit Military Today. Artileria are o turelă mai mare decât modelele anterioare și o rază maximă standard de 15 mile (24 km).

Citeşte şi: VIDEO Ucrainenii au distrus 100 de tancuri T-90, bijuteriile fostei Armate Roșii. Preț: 500.000.000$

"Cea mai semnificativă îmbunătățire pentru Paladin constă în noile sale sisteme digitale de navigație și control al focului". Technology.org a scris despre M109A6: "Aceste actualizări permit tunurilor să deschidă focul în 30 de secunde de la oprirea pe o poziție fixă".

Unele modele de Paladin au fost echipate cu kituri de modificare, pentru a putea trage cu proiectile M982 Excalibur, cu rază de acțiune extinsă și ghidate cu precizie, ceea ce permite obuzierului să lovească o țintă aflată la peste 40 km (25 de mile). Dar nu acesta este motivul pentru care rușii se tem de Paladin atât de tare.

Motivul pentru care Paladin și-a câștigat o reputație atât de înfricoșătoare pe câmpul de luptă se datorează faptului că sistemul este suficient de mobil pentru a efectua misiuni de tip "shoot-and-scoot", care îi permit să tragă asupra soldaților ruși și să se deplaseze înainte ca focul de contrabaterie să poată ținti arma.

Citeşte şi: Italia cumpără distrugătoarele de tancuri Centauro II. Nimicesc țintele mai rapid ca tancul Leopard

"Capacitatea Paladin de a se repoziționa rapid după tragere a făcut din el o provocare supărătoare pentru trupele de artilerie ruse", a scris Howard Altman, de la The Drive, în analiza sa despre modul în care sistemul de arme american este utilizat de Brigada 47 Mecanizată Separată din Ucraina.

Military Today a notat despre Paladin că piesa de artilerie se poate opri, pentru a trage un foc, în mai puțin de 60 de secunde și poate fi din nou în mișcare, datorită timpului scurt de redistribuire. Dar arma are o rată maximă de foc mult mai mare, dacă este necesar.

Paladin poate trage un maxim de patru runde standard în mai puțin de un minut și are o rată de foc susținută care permite tragerea unei runde asupra inamicului, la fiecare trei minute. Cu toate acestea, forțele armate ucrainene nu utilizează susţinut Paladin.

Potrivit lui Howard Altman, obuzierele Paladin au jucat un rol-cheie în contraofensiva de vară a țării, la sud de satele Robotyne-Verbove. Motivul din spatele succesului a fost utilizarea lor în combinație cu tancurile Leopard 2A6, de fabricație germană, dincolo de problemele avute de acestea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te