Alegerile prezidenţiale din luna august şi rezultatele lor contestate au dus la proteste în masă împotriva liderului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.
Raportul Amnesty conţine relatări de la deţinuţi care au spus că au fost dezbrăcaţi la pielea goală, bătuţi şi lăsaţi fără mâncare, apă şi îngrijiri medicale timp de mai multe zile.
"Sistemul de justiţie din Belarus a eşuat în a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi", a afirmat activista Jovanka Worner, expertă în Belarus.
Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze imediat pentru a asigura justiţia, iar numeroasele încălcări ale drepturilor omului trebuie investigate, a spus ea.
De la alegeri au loc săptămânal proteste în capitala Minsk şi în alte oraşe din Belarus, fiind supuse unei reprimări violente din partea forţelor de securitate. În timpul demonstraţiilor, peste 30.000 de protestatari au fost arestaţi, mulţi au fost ucişi, iar câteva sute au fost răniţi.
Conform Amnesty, există fotografii, înregistrări video şi mărturii ale unor deţinuţi, victime şi martori care pot fi folosite ca dovezi pentru încălcarea drepturilor.
Lukanşenko a revendicat victoria în alegeri prezidenţiale cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, UE nu îl recunoaşte ca preşedinte, iar opoziţia o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, plecată în exil în Lituania după scrutin, adevărata câştigătoare, potrivit Agerpres.