O țară din UE, în „prima linie” pentru aderarea României la spațiul Schengen: „Am depus eforturi”.

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.11.2023 - 10:19
O țară din UE, în „prima linie” pentru aderarea României la spațiul Schengen: „Am depus eforturi” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

O țară din UE, în „prima linie” pentru aderarea României la spațiul Schengen: „Am depus eforturi”.

SHARE

Ambasadorul Germaniei la București a declarat că Germania e în „prima linie” pentru aderarea României la spațiul Schengen și că țara sa a depus eforturi constante. 

O țară din UE, în „prima linie” pentru aderarea României la spațiul Schengen: „Am depus eforturi”.

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Peer Gebauer, a exprimat susţinerea fermă a Germaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la sediul MAI.

"Discuţiile au vizat temele actuale de interes reciproc aflate pe agenda europeană, cu accent pe importanţa pe care MAI o acordă obiectivelor sale principale, exprimându-şi convingerea că realizarea acestora serveşte nu doar intereselor României şi cetăţenilor români, ci şi securităţii europene şi cetăţenilor europeni în general", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Cum vrea România să treacă peste veto-ul Austriei și să intre în Schengen. Cine ne sunt aliați

Partea germană a subliniat faptul că, pe linia obiectivelor specifice afacerilor interne, România este deja un contributor valoros la consolidarea siguranţei spaţiului european.

"În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen a exprimat susţinerea fermă a Germaniei pentru atingerea acestui obiectiv, pentru care ţara noastră a depus toate eforturile", arată sursa citată. 

România a cerut amânarea votului pentru aderarea la Schengen

România a cerut amânarea votului din decembrie, din Consiliul JAI, pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Motivul ar fi că un veto exprimat de Austria nu ne dădea nicio șansă la aderare acum.

Europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că este vorba despre o „amânare strategică generată de problema relației dintre Bulgaria și Olanda”.

În ce privește situația României, liberalul susține că Austria și-a schimbat atitudinea privind aderarea țării noastre la spațiul european de liberă circulație.

Citește și: Dublul joc a Austriei. Ministrul Sănătății spune ce bine ne-ar fi în Schengen. Guvernul se opune

România a fost cerută în Schengen chiar de la Viena, după o analiză amănunțită în care se arată că „veto”-ul ar fi contraproductiv chiar pentru Austria.

Respingerea de către Austria a extinderii Schengen este contraproductivă din punct de vedere economic, dăunătoare din punct de vedere al politicii energetice - și nu mai poate fi argumentată cu numărul de cereri de azil.

În decembrie 2022, Austria s-a opus prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, o decizie care a rămas valabilă până în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te