O firmă italiană care ar întreține mașina de război a lui Putin, afaceri de 1.000.000 € în România

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.12.2023 - 11:55
O firmă italiană care ar întreține mașina de război a lui Putin, afaceri de 1.000.000 € în România - Foto: Profimedia Images

Danieli Group, o companie italiană, ar întreține mașinăria de război a lui Putin. Firma face afaceri de 1.000.000 euro în România. De asemenea, compania a căutat să angajeze studenți români. Danieli Group „întreține” fabricile unde se fabrică armament pentru Rusia.

SHARE

Compania italiană Danieli vinde și asigură servicii de întreținere a echipamentelor pentru uzinele siderurgice. printre clienții ei se află mai multe fabrici care fabrică muniție de război pentru Putin, potrivit unei investigații kyivindependent publicată azi.

Citește și: Rusia a ales strategia pentru a învinge Ucraina. Doar Occidentul îl mai poate opri pe Putin

Newsweek a aflat că firma italiană are o divizie în România, cu afaceri de 5.000.000 lei. Investigația este mai jos, detaliile despre activitatea italienilor în România, la final de articol.

Citește și: Vladimir Putin: Dacă SUA își aduce rachetele intermediare în România, vom răspunde adecvat

O firmă italiană care ar întreține mașina de război a lui Putin, afaceri de 1.000.000 € în România

CONTEXT

După ce Rusia a cucerit Crimeea și a declanșat războiul din Donbas în 2014, grupul italian Danieli a devenit un jucător important în industria siderurgică rusă, motorul mașinii de război a lui Putin. 

Citește și: Promisiunile lui Vladimir Putin: ”Rusia va fi o putere suverană și autosuficientă sau nu va exista”

Danieli, care vinde și asigură servicii de întreținere a echipamentelor pentru uzinele siderurgice, a lucrat de atunci cu cel puțin 14 companii metalurgice rusești, inclusiv șase care contribuie la industria militară rusă.

Danieli nu a părăsit piața rusă atunci când Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022 și a furnizat echipamente pentru cel puțin o uzină siderurgică rusă de atunci.

Printre presupușii clienți ai Danieli care produc oțel pentru armele rusești s-ar putea număra Severstal și Combinatul siderurgic Magnitogorsk (MMK), ai căror proprietari se află sub sancțiuni internaționale.

De ce este important?

Industria siderurgică este motorul complexului militar-industrial rusesc. Până la sfârșitul Războiului Rece, capacitățile de producție a oțelului rusesc au devenit extrem de depășite, iar companiile străine au intervenit pentru a le moderniza. Grupul Danieli a fost una dintre aceste companii.

Prin activitatea lor pentru Severstal și alții, Danieli Group a fost efectiv prima verigă în lanțul producției militare rusești de la atacul rusesc din 2014 asupra Ucrainei.

Invazia rusă pe scară largă a Ucrainei în 2022 nu s-a dovedit a fi un motiv pentru ca Danieli Group să își înceteze imediat operațiunile. În urmă cu jumătate de an, compania a declarat că va părăsi Rusia, dar nu a precizat când și cum. Prin faptul că întârzie să iasă, Danieli poate contribui indirect la efortul de război al Rusiei.

Cum am investigat acest lucru?

Follow The Money și Kyiv Independent au urmărit baza de clienți ruși ai Danieli prin intermediul datelor de import din Rusia, a comunicatelor de presă disponibile public, a profilurilor LinkedIn, a publicațiilor din presa rusă și italiană, a interviurilor cu cei implicați și a documentației interne de la Danieli, obținute de jurnaliști.

La câteva săptămâni de la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, la începutul anului 2022, un zvon surprinzător a zguduit birourile Danieli Corus, o filială olandeză a grupului italian Danieli. Zvonul spunea că societatea urma să organizeze o întâlnire cu reprezentanții unui mare producător rus de oțel, Severstal, pentru a discuta despre cum să își continue afacerile.

Mai mulți angajați s-au întrebat dacă într-adevăr compania lor dorea să continue să facă afaceri cu Rusia, care tocmai invadase vecinul său, Ucraina, a declarat un angajat al Danieli Corus pentru Follow The Money, sub rezerva anonimatului.

Și totuși, s-a dovedit a fi exact așa, a dezvăluit ulterior o investigație comună a Follow The Money și Kyiv Independent.

După cinci luni de război total, Danieli Corus a furnizat Rusiei un element de răcire a cuptorului, într-o posibilă încălcare a sancțiunilor, ceea ce a atras atenția autorităților olandeze de aplicare a legii.

După un an de război, grupul italian Danieli, din care face parte Danieli Corus, a declarat că va părăsi în cele din urmă Rusia. La peste jumătate de an de la promisiune, nu a făcut-o.

În timp ce compania făcea afaceri în mod deschis cu clienți ruși de ani de zile, această investigație dezvăluie amploarea acestora și arată cum aceste relații de lungă durată au contribuit la armata rusă din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina.

Grupul Danieli și filiala sa din Rusia nu au răspuns la solicitarea de comentarii a Follow The Money.

Încercarea lui Danieli de a obține avantaje pentru ambele părți

Grupul italian Danieli Group este un jucător global în domeniul construcției și modernizării uzinelor siderurgice. Compania furnizează și instalează utilaje, construiește cuptoare noi și oferă asistență continuă - cum ar fi servicii de întreținere, reparații și post-vânzare - clienților din întreaga lume. Aceasta include companii atât din Rusia, cât și din Ucraina.

Compania obișnuia să fie deschisă în ceea ce privește afacerile sale cu Rusia. Dar anul trecut, lista de clienți a dispărut de pe site-ul web al filialei sale din Rusia, Danieli Volga.

Compania ar fi colaborat cu cel puțin 14 companii metalurgice rusești începând din 2014, majoritatea fiind mari producători și procesatori de oțel.

Follow The Money și Kyiv Independent au urmărit baza de clienți ruși ai Danieli prin intermediul datelor de import din Rusia, a comunicatelor de presă disponibile public, a profilurilor LinkedIn, a publicațiilor din presa rusă și italiană, a interviurilor cu cei implicați și a documentației interne a Danieli.

"Bineînțeles că Danieli știe despre contribuția clienților lor la producția militară rusă", a declarat pentru Follow The Money un angajat al firmei, sub protecția anonimatului, temându-se de represalii din partea conducerii.

Ascensiunea lui Danieli în Rusia

Danieli a avut legături cu industria siderurgică rusă încă din perioada sovietică, dar în 2014, compania a dus această relație la nivelul următor și a deschis propria filială, Danieli Volga, în Rusia.

De la lansarea filialei sale din Rusia, Grupul Danieli s-a transformat într-un jucător important pe piața rusească a tehnologiei oțelului.

În 2021, ziarul italian Italia Oggi a supranumit compania "lider pe piața (tehnologiei) oțelului din Federația Rusă", declarând că "anii de dominație germană... în domeniul oțelului rusesc" s-au încheiat.

Legăturile strânse ale Danieli cu Rusia devin evidente dacă ne uităm la numărul de licitații pe care compania le-a câștigat pe piața rusească de tehnologie a oțelului - aproximativ 90 la sută în 2019, potrivit lui Antonello Colussi, directorul Danieli Volga.

"Practic, toți marii producători ruși au devenit clienții noștri în ultimii ani", a declarat Colussi pentru revista rusă Italy Living, adăugând că Rusia a reprezentat aproximativ 30% din vânzările totale ale Grupului Danieli.

"Vindem de toate: design, echipamente, tehnologie, automatizări și instalații", a spus el.

„Vindem de toate”

Danieli Volga are sediul central la Moscova, dar este, de asemenea, bine poziționat la nivel regional, cu centre de servicii în alte orașe din țară care găzduiesc importante unități de producție industrială rusești. Una dintre acestea este Severstal.

După începerea invaziei rusești la scară largă, Danieli a reevenit timid în ceea ce privește afacerile sale cu Rusia.

Severstal are uzina siderurgică în orașul Cherepovets, la aproximativ 500 de kilometri nord de Moscova. Compania se numără printre principalii clienți ai lui Danieli și este un susținător declarat al mașinăriei de război rusești.

"Suntem specializați în producția de produse metalice laminate pentru complexul militar-industrial și dispunem de multe dezvoltări tehnice necesare pentru modernizarea forțelor armate ale țării", a declarat directorul Severstal, Serghei Toropov, în iunie 2015.

Interviul lui Toropov, intitulat "Oțel special pentru armată", a fost publicat de un site de știri rusesc. La acel moment, războiul Rusiei din Donbas și ocuparea Crimeei durau de 1,5 ani.

Oțel militar în Ucraina

Rusia a folosit pe scară largă armele fabricate din oțelul produs de clienții Danieli în războiul său împotriva Ucrainei.

Una dintre ele este grenada cu dispersie VOG-25.

Aceasta este fabricată din oțel furnizat de un client al Danieli, Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK), potrivit publicației ruse de jurnalism de investigație Proekt.

Atunci când grenada este detonată, mici bombe și fragmente din carcasa de oțel zboară până la o distanță letală de până la șase metri.

Soldații ruși au plasat exact această grenadă, VOG-25, în pianul aparținând unei fetițe ucrainene în vârstă de 10 ani, Daryna Monko, înainte de a se retrage din Bucha, un oraș din apropierea Kievului, la începutul lunii aprilie a anului trecut.

Soldații ucraineni au îndepărtat grenada de pe pian înainte ca aceasta să provoace pagube.

Un alt tip de armă care folosește oțel de la clienții lui Danieli este mitraliera AK-100 Kalașnikov. Aceasta este fabricată din oțel produs de Severstal, potrivit Proekt.

Clienții lui Danieli, MMK, și Severstal, sunt, de asemenea, implicați în producția de rachete Kalibr pe care Rusia le folosește pentru a ataca ținte civile în Ucraina, a constatat Proekt.

Potrivit raportului, producătorul rachetelor Kalibr cumpără oțel laminat de la MMK. Portavioanele Kalibr, submarinele și navele de suprafață din Marea Neagră, sunt produse și reparate în șantierele navale unde Severstal și MMK furnizează oțel pentru corpuri de nave.  

„Sponsor internațional al războiului”

În tot acest timp, Ucraina a fost foarte conștientă de relația strânsă dintre Danieli și industria siderurgică rusă.

În luna iunie a anului trecut, Ministerul ucrainean al Apărării a condamnat public Danieli pentru că a continuat să lucreze cu clienți ruși.

"Sprijinirea complexului militar-industrial rusesc este contrară considerentelor legale și morale", a declarat ministerul într-o postare pe rețelele de socializare.

Două luni mai târziu, la 10 august 2022, filiala olandeză a Danieli, Danieli Corus, a livrat elementul de răcire către furnalul înalt al Severstal, potrivit datelor comerciale din baza de date Import Genius.

Atunci când Danieli Corus a expediat-o, proprietarul Severstal, Alexei Mordashov, era deja supus sancțiunilor UE. Severstal, ca și companie, se află sub sancțiuni în SUA din 2022 și în Marea Britanie din mai 2023. Dar UE nu a sancționat încă Severstal în sine.

La sfârșitul lunii septembrie 2022, Ucraina a catalogat Danieli drept "sponsor internațional de război".

Întreaga investigație publicată pe 25 decembrie este AICI

Danieli în România

Site-ul Danieli Group International este AICI

Compania are un punct de lucru la Cluj care se numește Danieli Engineering Rom SRl, din Strada Republicii 109, 400656, Cluj-Napoca, Romania. Compania a avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei în anul 2022 și 265 mii lei profit.

Detalii AICI

Danieli face și angajări în România. 

În zilele de 3 și 4 octombrie, Danieli a participat la cea de-a 25-a ediție a Târgul de Cariere din Cluj, în România, unde ne-am întâlnit cu studenții aproape de absolvire și cu cei deja absolvenți la diferite discipline.

Detalii AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te