O familie de români a plătit 3.084,60 leva (1.500 de euro) pentru tratament medical la Spitalul Universitar din Burgas în urma unui accident rutier grav.
Cazul a fost adus în atenția publică de către avocatul Dimităr Vâlchev, care a distribuit pe profilul său de socializare o declarație detaliată a tatălui, pe nume Dimitru Melcescu, împreună cu facturile spitalului.
Potrivit lui Melcescu, el, soția sa și cei doi copii ai lor, în vârstă de 14 ani, se aflau în vizită în Bulgaria, pentru o competiție de înot, când s-a produs accidentul, pe 24 aprilie.
O familie de români a plătit 1.500 de euro, în Bulgaria, pentru servicii medicale execrabile
În calitate de șofer, acesta a suferit multiple răni, inclusiv fracturi de coaste și vertebre cervicale, în timp ce soția și copiii săi au scăpat cu răni minore.
Toți au fost transportați cu ambulanța, la Spitalul Universitar din Burgas, pentru îngrijiri de urgență.
Melcescu susține că au fost supuși unor condiții neplăcute, în timpul șederii lor peste noapte, în spital. El a descris lipsa unor bunuri de primă necesitate, cum ar fi alimentele, apa îmbuteliată, săpunul și hârtia igienică.
Citeşte şi: Veste proastă, pentru șoferii români! Camerele de vinietă din Bulgaria, transformate în RADARE
De asemenea, a criticat calitatea îngrijirii, afirmând că personalul medical a efectuat verificări minime și în cele din urmă li s-a cerut să părăsească camera de spital, sub pretextul că era o nevoie urgentă, pentru un alt pacient.
Melcescu a susținut că au fost practic forțați să plece, fără o comunicare sau o explicație adecvată.
Familia a fost taxată cu 300 de leva de persoană, pentru o singură noapte, ceea ce tatăl a numit sarcastic ca fiind „servicii spitalicești de 5 stele”.
Citeşte şi: 9 state reintroduc controale la graniță. Schengen liber între România - Bulgaria - Grecia
El și-a exprimat indignarea față de lipsa unui tratament medical semnificativ sau a confortului, afirmând că experiența l-a făcut să se simtă ca și cum ar fi călătorit înapoi, în timp, cu 20 de ani, conform Novinite.
A concluzionat că va evita să se întoarcă în Bulgaria și că îi va descuraja și pe alții să o viziteze. Ca răspuns, Spitalul Universitar din Burgas a emis o declarație publică, prin care a respins mai multe dintre acuzații.
Spitalul a clarificat că familiei i s-a oferit sprijin lingvistic, pe tot parcursul șederii, inclusiv cu ajutorul Consulului Onorific al României.
Citeşte şi: BTA: Comerțul dintre Bulgaria, România și Turcia atinge un nou record istoric
Aceștia au respins afirmația conform căreia familia a trebuit să angajeze un interpret privat și au subliniat că spitalul are un protocol stabilit de mult timp, pentru tratarea cetățenilor străini, care include servicii de traducere.
Spitalul a mai menționat că cetățenii români nu au prezentat nici o documentație care să dovedească acoperirea prin asigurare medicală, pe durata șederii lor.
Medic cu stetoscop - Foto: Kamboopics
Prin urmare, aceștia au fost tratați ca neasigurați, conform legislației bulgare, care impune plata directă a serviciilor medicale.
Spitalul a explicat că au fost emise documente financiare corespunzătoare și, în prezența consulului român, pacienții au fost informați cu privire la drepturile lor, în temeiul reglementărilor UE, în special că pot solicita rambursarea de la fondul de asigurări de sănătate din România (CNAS).