O ciupercă mortală se răspândește rapid la om. 109 persoane infectate, una a murit. 13 în spital

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.05.2023 - 15:46
O ciupercă mortală se răspândește rapid la om. 109 persoane infectate, una a murit. 13 în spital - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

O epidemie de ciupercă rară care se răspândește foarte rapid a infectat cel puțin 109 persoane - o persoană a fost ucisă și alte 13 sunt bolnave în spital. Se crede că această creștere a numărului de cazuri este legată de o fabrică de hârtie și este cauzată de blastomicoză.

SHARE

Numărul crescut de cazuri din Michigan, SUA, se crede că are legătură cu o fabrică de hârtie din Escanaba, Upper Peninsula, și este cauzat de blastomicoză - o boală fungică rară care se dezvoltă după ce se respiră spori de lemn putred sau de frunze.

O ciupercă mortală se răspândește rapid la om. 109 persoane infectate, una a murit. 13 în spital

Experții cred că epidemia este una dintre cele mai mari aglomerări de ciuperci din istoria Americii. Cu toate acestea, persoanele infectate nu pot transmite ciuperca la alți oameni.

Până în prezent, o persoană a murit, iar 13 persoane au fost spitalizate, dar nu este clar dacă vreuna dintre ele se află în stare critică, relatează Mail.

Citește și: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei, din trafic cu referate și diplome de licență

Este de așteptat ca și mai multe cazuri de ciupercă să fie confirmate în următoarele săptămâni, deoarece de multe ori poate dura luni de zile până la apariția simptomelor.

Toți cei afectați până acum au fost angajați, contractori sau vizitatori ai fabricii de hârtie, potrivit oficialilor din domeniul sănătății. Centrul comercial a fost închis în aprilie, deoarece nu a fost găsită sursa focarului.

Cel mai mare focar de blastomicoză din istoria SUA

Deși anchetatorii nu au identificat încă sursa focarului, este foarte posibil ca aceasta să fie lemnul de la fabrica de hârtie. Sistemul de ventilație al fabricii este în prezent curățat din cauza temerilor că ar putea răspândi infecția.

"Multe dintre aceste cazuri prezintă semne și simptome încă din luna martie", a declarat Michael Snyder, responsabilul local cu sănătatea publică din Michigan.

Citește și: Taxa de solidaritate, schimbată radical: OMV va plăti mai puțin, iar Black Sea Oil&Gas este scutită

Cu toate acestea, se crede că este cel mai mare focar de blastomicoză din istoria SUA până în prezent - precedentul cel mai mare focar din Wisconsin, în 2010, a dus la 55 de infecții, 30 de spitalizări și două decese.

Ce este blastomicoza?

Se crede că această ciupercă se află la originea a aproximativ 6.700 de cazuri și 60 de decese în fiecare an în America, potrivit DailyStar.

Blastomicoza a fost diagnosticată pentru prima dată la uzină la sfârșitul lunii februarie, dar a fost nevoie de mai mult de o lună pentru a se dispune închiderea fabricii, iar personalului i s-a spus inițial să poarte măști de protecție.

Foto: Profimedia Images

Billerud, compania suedeză care deține moara, a declarat că a fost alertată pentru prima dată cu privire la focarul de blastomicoză la începutul lunii martie, când lucrătorii au fost testați pentru prima dată pozitiv la ciupercă.

Jamie Dier, vicepreședintele sindicatului, a declarat pentru Mail că cei care s-au îmbolnăvit grav "nu puteau să respire" și "tușeau cu sânge sau mucus".

"Plămânii lor se umplu de noduli [de ciupercă]", a spus el. "Sunt ca niște mase fungice pe plămânii lor care îi împiedică să respire".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te