O categorie de români vor plăti o taxă de 2.000 € ca să fie tratați în spitale. Cine sunt aceștia?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 16.01.2024 - 17:43
O categorie de români vor plăti o taxă de 2.000 € ca să fie tratați în spitale. Cine sunt aceștia? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Românii care locuiesc în străinătate trebuie să știe că vor plăti o taxă de 2.000 € ca să fie tratați în spitale. Cine sunt aceștia?

SHARE

Guvernul italian vrea să facă economie la buget și a anunțat că străinii din afara UE care locuiesc în Italia vor trebui să plătească în curând o taxă de 2.000 de euro pe an pentru a beneficia de serviciul național de sănătate al țării.

După cum a explicat guvernul, taxele vor fi adoptate în bugetul pentru anul 2024, relatează SchengenVisaInfo.com.

În ciuda faptului că autoritățile au anunțat că țara va introduce o astfel de taxă, acestea au subliniat că structura taxelor va include reduceri nedeclarate pentru rezidenții legali și studenții internaționali.

Pe de altă parte, spre deosebire de ceea ce se temeau criticii măsurii, solicitanții de azil și lucrătorii migranți vor fi scutiți de această taxă.

Ministrul Economiei și Finanțelor, Giancarlo Giorgetti, a subliniat că, în cadrul eforturilor Italiei de a-și atinge obiectivele, una dintre măsurile bugetare include schimbarea sistemului de sănătate.

O categorie de români vor plăti o taxă de 2.000 € ca să fie tratați în spitale. Cine sunt aceștia?

Citește și: Chemat la DNA, șeful CNAS Andrei Baciu a economisit 800.000 €, deși câștigă 2.000 €/lună. Are 4 case

El a precizat că, pe lângă tarifele prezentate, guvernul intenționează să aloce încă 3 miliarde de euro pe an pentru serviciul de sănătate în 2024, adăugând că această finanțare va completa resursele alocate pentru sprijinirea regiunii siciliene, Planul național de redresare și reziliență (PNRR) și încă 4,2 miliarde de euro începând cu 2026.

Citește și: CNAS a primit 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă. Baciu: „Banii vor fi alocați pentru salarii”

Potrivit InfoMigranți, deși Italia oferă asistență medicală publică gratuită și o extinde nu doar la cetățenii italieni, ci și la lucrătorii străini, la cei care își caută un loc de muncă și la solicitanții de azil, precum și la minorii neînsoțiți, există anumite categorii de străini care trebuie deja să plătească costuri specifice.

De exemplu, diplomații și studenții străini pot utiliza serviciile de sănătate italiene la o taxă variabilă, în funcție de venitul lor anual. Între timp, taxele pentru studenți sunt plafonate la 150 de euro pe an, dar pentru cei cu venituri mai mari, taxele pot ajunge până la 2.800 de euro pe an.

Anumite categorii sunt puse la plată

În plus, guvernul de dreapta al Italiei a emis luna trecută un decret care prevede că migranții vor trebui să plătească o sumă de peste 5.200 de dolari pentru a evita detenția. În același timp, cererile lor de protecție erau examinate.

Citește și: Peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet. Număr similar cu populația Sighișoarei

În ciuda reducerilor propuse, noile costuri ar putea crește semnificativ pentru anumite persoane, putând crește cu 470%.

Studenții internaționali rezidenți în Italia, care în prezent plătesc 150 de euro pe an, s-ar putea confrunta cu o nouă taxă de aproximativ 700 de euro pe an, după cum a raportat portalul italian de știri financiare.

Un studiu realizat anul trecut de Societatea de Științe Medicale (SISMED) a subliniat că, deși Italia oferă servicii medicale gratuite din 1982, italienii au suportat costul unor servicii printr-un sistem de ticketing. În timp ce o vizită la un medic generalist este gratuită, vizitele la medicii specialiști necesită adesea plata.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te