O adolescentă din Rusia riscă închisoarea, din cauza unor postări. A criticat războiul din Ucraina

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.01.2023 - 11:26
O adolescentă din Rusia riscă închisoarea, din cauza unor postări. A criticat războiul din Ucraina - Foto: pageoneasia.com

Olesia Krivţova are un tatuaj anti-Putin pe o gleznă și o brățară de monitorizare pe cealaltă. Tânăra de 19 ani din Regiunea Arhangelsk, din Rusia, trebuie să poarte dispozitivul, în timp ce se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzată de stat.

SHARE

Totul, pentru postări pe rețelele de socializare, despre care autoritățile spun că discreditează armata Rusiei și justifică terorismul.

Oficialii ruși au adăugat-o pe Krivţova pe lista teroriștilor și extremiștilor, la egalitate cu ISIS, Al Qaeda și talibanii, pentru că a postat o poveste pe Instagram, despre explozia de la Podul Crimeei, din octombrie.

Citeşte şi: Oficial NATO: Alianța, pregătită pentru confruntare directă cu Rusia. România, „o linie roșie”

Krivţova a criticat Rusia, pentru invadarea Ucrainei. Krivţova, studentă la Universitatea Federală de Nord (Arctică), din orașul nord-vestic Arhangelsk, se confruntă și cu acuzații penale, pentru discreditarea armatei ruse, pentru că a făcut o repostare presupusă critică, referitoare la război, într-o conversație cu studenții, pe rețeaua de socializare rusă VK.

Arest la domiciliu

În prezent, Krivţova se află în arest la domiciliu în apartamentul mamei ei din Severodvinsk, Regiunea Arhangelsk, fiindu-i interzis să acceseze online și să folosească alte forme de comunicare.

„Cazul Olesia nu este primul și nici ultimul”, a declarat Alexei Kichin, avocatul Krivţovei, pentru CNN. Kichin a spus că adolescenta riscă până la trei ani de închisoare, pentru discreditarea armatei ruse, și până la șapte ani de închisoare, conform articolului care se referă la justificarea terorismului.

Citeşte şi: Microcipuri produse de companii olandeze, din componența unor arme, continuă să ajungă în Rusia

Cu toate acestea, apărarea juridică a Krivţovei speră la o pedeapsă mai blândă, cum ar fi o amendă. Monitorul independent pentru drepturile omului, OVD-Info, a declarat că cel puțin 61 de cazuri au fost inițiate în Rusia, în anul 2022, sub acuzația de justificare a terorismului pe Internet, iar 26 au condus la condamnări, până acum. Mama Olesiei, Natalia Krivţova, spune că guvernul încearcă să dea un avertisment publicului, fiica ei fiind de fapt „biciuită în mod public”, pentru că nu și-a păstrat părerile pentru sine.

„Trăim în Regiunea Arhangelsk și aceasta este o regiune vastă, dar prea îndepărtată de centru. Nu mai există proteste în Arhangelsk, așa că încearcă să sugrume tot ce a mai rămas în stadiul incipient”, a declarat Natalia Krivţova.

Batjocorire în public

Un șef local al Partidului Comunist, Alexandr Novikov, a batjocorit-o public pe adolescentă, la televiziunea de stat, numindu-o "o proastă, care ar trebui trimisă în linia frontului, în Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, pentru a putea privi cu ochii luptele, ca parte a Batalionului Arhangelsk".

Aceasta nu este prima confruntare a Olesiei Krivţova, cu autoritățile, pentru că și-a exprimat public opiniile. În luna mai a anului trecut, ea s-a confruntat cu acuzații administrative, pentru discreditarea armatei ruse, prin distribuirea de afișe împotriva războiului.

Lucrurile au devenit mai grave când a fost acuzată că a discreditat armata rusă pe rețelele de socializare, în octombrie anul trecut. Potrivit avocatului Krivţovei, o infracțiune repetată în temeiul aceluiași articol se transformă într-un dosar penal.

„Are un simț sporit al dreptății, ceea ce îi îngreunează viața. Incapacitatea de a păstra tăcerea este acum un păcat major, în Federația Rusă”, a declarat mama ei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te