Numărul de migranți ajunși în UE a crescut cu 152% în 2022. Balcanii de Vest, cea mai activă rută

DE Daniel Toșa | 16.12.2022 - 13:18
Numărul de migranți ajunși în UE a crescut cu 152% în 2022. Balcanii de Vest, cea mai activă rută - FOTO: Profimedia

Numărul de migranţi care au intrat ilegal în Uniunea Europeană a crescut semnificativ de la an la an, potrivit Frontex, agenţia pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă a blocului.

SHARE

În primele 11 luni ale anului 2022, aproximativ 308.000 de persoane au trecut ilegal frontierele externe ale UE, o creştere de 68% faţă de aceeaşi perioadă în 2021 şi cel mai înalt nivel după 2016, a anunţat Frontex în această săptămână.

Balcanii de Vest au fost din nou "cea mai activă rută de migraţie către UE", potrivit agenţiei, care a înregistrat aproximativ 140.000 de traversări ilegale în regiune - o creştere de 152% faţă de 2021.

Italia a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a sosirilor ilegale, Ministerul de Interne anunţând peste 98.000 de migranţi sosiţi cu barca până mijlocul lunii decembrie, în creştere de la aproximativ 63.000 între ianuarie şi decembrie 2021.

Pe de altă parte, aproximativ 17.000 de persoane au sosit în Grecia şi Cipru până acum în acest an.

Citește și: Șeful armatei ucrainene: Rușii pregătesc 200.000 de soldați. „Fără îndoială, vor ataca iar Kievul”

Pe fondul conflictelor, represiunii sau consecinţelor schimbărilor climatice în ţările lor de origine, oameni din toată Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, sperând într-o viaţă mai bună în UE, încearcă să ajungă în UE în fiecare an, adesea în condiţii foarte periculoase.

Balcanii de Vest, ruta cea mai activă a migranților

Pe lângă ruta Balcanilor de Vest, ruta central-mediteraneană a fost cea mai activă anul acesta, migranţii încercând să ajungă cu barca în Italia, Spania sau Grecia, potrivit Frontex.

Citește și: Iohannis, încrezător că vom intra în Schengen în 2023: „Eu sunt optimist. A fost o discuție bună”

2.000 de migranți au murit în Marea Mediterană în 2022

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU, aproape 2.000 de migranţi au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană în acest an.

În ciuda apelurilor din partea ONU către UE de a proteja mai bine refugiaţii, mai mulţi lideri cer intensificarea măsurilor pentru a reduce imigraţia ilegală.

Karl Nehammer cere să se construiască "gardul lui Trump" în România, Bulgaria și Ungaria

Cancelarul austriac Karl Nehammer, de exemplu, a chemat UE să finanţeze construcţia de garduri de frontieră în România, Bulgaria şi Ungaria, potrivit DPA.

Între timp, noul guvern de extremă dreaptă al Italiei a făcut campanie pe baza promisiunii de a bloca sosirile migranţilor pe mare şi pentru a sprijini instalarea de tabere de migranţi în Africa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te