Noua „normalitate” 2022: Incendiile de vegetație extreme sunt în continuă creștere la nivel mondial

DE Daniel Toșa | 23.02.2022 - 11:19
Noua „normalitate” 2022: Incendiile de vegetație extreme sunt în continuă creștere la nivel mondial/FOTO: invw.org

Turbăriile din Indonezia, pădurile din California și, acum, întinderi vaste de zone umede din Argentina au fost devastate de incendii de vegetație extreme, anunțând un viitor înflăcărat și necesitatea stringentă de a-l preveni.

SHARE

Având în vedere că schimbările climatice declanșează secete și agricultorii defrișează pădurile, se așteaptă ca numărul incendiilor de vegetație extreme să crească cu 30% în următorii 28 de ani. În prezent, acestea afectează medii care în trecut nu erau predispuse la incendii, cum ar fi tundra arctică și pădurea tropicală amazoniană.

„Am observat o creștere mare a incendiilor recente în nordul Siriei, în nordul Siberiei, în partea de est a Australiei și în India", a declarat Andrew Sullivan, cercetător specializat în incendii de tufișuri din cadrul guvernului australian.

În același timp, dispariția lentă a nopților răcoroase și umede, care odată ajutau la temperarea incendiilor, înseamnă, de asemenea, că acestea devin tot mai greu de stins, potrivit unui al doilea studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature.

Citește și: ANALIZĂ România în războiul energiei. Ce proiecte am ratat și cum putem scăpa de gazul rusesc

În condițiile în care temperaturile nocturne au crescut mai rapid decât cele diurne în ultimele patru decenii, cercetătorii au constatat o creștere cu 36% a numărului de ore după lăsarea întunericului care au fost suficient de calde și uscate pentru a întreține focul.

„Acesta este un mecanism prin care incendiile devin mult mai mari și mai extreme", a declarat Jennifer Balch, autorul principal al studiului din Nature și director al Laboratorului Pământului de la Universitatea Colorado Boulder.

Citește și: Biden ordonă mai multe trupe americane în Europa de Est. „Sancțiunile nu-l vor opri pe Putin”

"Pompierii extenuați nu au parte de ușurare", ceea ce înseamnă că nu se pot regrupa și revizui strategiile de abordare a unui incendiu.

Consecințele incendiilor extreme sunt de amploare, de la pierderi și pagube până la intervenția costisitoare a pompierilor. Numai în Statele Unite, raportul UNEP precizează că povara economică a incendiilor de vegetație se ridică la 347 de miliarde de dolari anual.

Cu pădurile din California în flăcări, guvernul statului a cheltuit aproximativ 3,1 miliarde de dolari pentru stingerea incendiilor în anul fiscal 2020-21.

Incendiile care fac ravagii din decembrie în provincia argentiniană Corrientes au avut un impact enorm, ucigând animalele sălbatice din Parcul Național Ibera, carbonizând pășunile și animalele și decimând culturile. Pierderile au depășit deja 234 de milioane de dolari, a declarat Societatea Rurală Argentiniană.

Raportul UNEP invită guvernele să regândească cheltuielile pentru incendii, recomandând ca acestea să aloce 45% din buget pentru prevenire și pregătire, 34% pentru intervenția în caz de incendiu și 20% pentru recuperare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te