Noile generații, mai preocupate de criza climatică în comparaţie cu părinţii şi bunicii

DE Miruna Moldoveanu | 27.01.2021 - 12:41
Generaţia Gretei Thunberg/FOTO: Getty

Generaţia din care face parte adolescenta activistă pe teme de mediu Greta Thunberg este mai preocupată de protecţia mediului în comparaţie cu părinţii şi bunicii, afirmă cel mai amplu sondaj pe tema încălzirii globale realizat până acum, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

SHARE

Dat miercuri publicităţii, studiul, realizat de Universitatea Oxford şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a utilizat sondaje de tip „pop-up” în jocuri online precum Angry Birds pentru a obţine răspunsuri de la grupuri mai greu accesibile, inclusiv de la persoane care nu au vârsta legală pentru a vota. Sondajul a inclus răspunsurile a peste 1,2 milioane de persoane din 50 de ţări, cel mai amplu sondaj pe tema schimbărilor climatice realizat vreodată.

Sondajul „People's Climate Vote” a ajuns la concluzia că, printre altele, aproape 70% dintre tinerii cu vârsta sub 18 ani cred că schimbările climatice reprezintă o urgenţă globală în comparaţie cu 58% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani. Media per ansamblu a fost de 64%.

Cassie Flynn, din cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), a afirmat că acest fapt arată „un val de susţinere pentru măsuri ambiţioase în domeniul climei”, pe care liderii mondiali ar trebui să le ia în considerare.

Sondajul vine într-un moment critic, când guvernele planifică pachete de stimulente în scopul redresării după criza COVID-19 care va continua să afecteze şi generaţiile viitoare, a adăugat aceasta.

„Acest lucru oferă o viziune fără precedent, exhaustivă nu doar a faptului că oamenii cred în existenţa unei crize climatice, dar şi a modului în care doresc să o rezolve, asupra priorităţilor pentru a ne salva din această situaţie”, a spus Flynn.

Credinţa publicului în existenţa unei urgenţe climatice a fost mai puternică în Marea Britanie, care va găzdui un summit global ONU pe tema schimbărilor climatice în Scoţia, în noiembrie, şi în Italia, cu 81%. Susţinerea pentru măsuri climatice în restul teritoriilor a fost mai ridicată în rândul celor care au urmat cursuri universitare, se mai arată în sondaj.

Per ansamblu, cele mai populare politici climatice sunt considerate eforturile de a conserva pădurile şi solul, care au primit susţinere din partea a 54% dintre participanţii la sondaj. Cel mai puţin populară a fost promovarea unei diete pe bază de plante. Sondajul a avut o marjă de eroare de 2%, au mai precizat realizatorii studiului, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.