Dat miercuri publicităţii, studiul, realizat de Universitatea Oxford şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a utilizat sondaje de tip „pop-up” în jocuri online precum Angry Birds pentru a obţine răspunsuri de la grupuri mai greu accesibile, inclusiv de la persoane care nu au vârsta legală pentru a vota. Sondajul a inclus răspunsurile a peste 1,2 milioane de persoane din 50 de ţări, cel mai amplu sondaj pe tema schimbărilor climatice realizat vreodată.
Sondajul „People's Climate Vote” a ajuns la concluzia că, printre altele, aproape 70% dintre tinerii cu vârsta sub 18 ani cred că schimbările climatice reprezintă o urgenţă globală în comparaţie cu 58% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani. Media per ansamblu a fost de 64%.
Cassie Flynn, din cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), a afirmat că acest fapt arată „un val de susţinere pentru măsuri ambiţioase în domeniul climei”, pe care liderii mondiali ar trebui să le ia în considerare.
Sondajul vine într-un moment critic, când guvernele planifică pachete de stimulente în scopul redresării după criza COVID-19 care va continua să afecteze şi generaţiile viitoare, a adăugat aceasta.
„Acest lucru oferă o viziune fără precedent, exhaustivă nu doar a faptului că oamenii cred în existenţa unei crize climatice, dar şi a modului în care doresc să o rezolve, asupra priorităţilor pentru a ne salva din această situaţie”, a spus Flynn.
Credinţa publicului în existenţa unei urgenţe climatice a fost mai puternică în Marea Britanie, care va găzdui un summit global ONU pe tema schimbărilor climatice în Scoţia, în noiembrie, şi în Italia, cu 81%. Susţinerea pentru măsuri climatice în restul teritoriilor a fost mai ridicată în rândul celor care au urmat cursuri universitare, se mai arată în sondaj.
Per ansamblu, cele mai populare politici climatice sunt considerate eforturile de a conserva pădurile şi solul, care au primit susţinere din partea a 54% dintre participanţii la sondaj. Cel mai puţin populară a fost promovarea unei diete pe bază de plante. Sondajul a avut o marjă de eroare de 2%, au mai precizat realizatorii studiului, potrivit Agerpres.