Noi sancțiuni anunțate pentru Rusia după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste

DE Daniel Toșa | 22.02.2022 - 09:00
Noi sancțiuni anunțate pentru Rusia după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste/FOTO: inews

Statele Unite și aliații lor europeni sunt pe cale să anunțe marți noi sancțiuni dure împotriva Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei, intensificând criza de securitate de pe continent.

SHARE

Anunțul făcut luni de Putin a atras o condamnare internațională și sancțiuni imediate din partea SUA, președintele Joe Biden semnând un ordin executiv pentru a opri activitatea comercială americană în regiunile separatiste și pentru a interzice importurile de toate bunurile din aceste zone controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Marea Britanie, Franța și Germania au convenit, de asemenea, să răspundă cu sancțiuni, iar Marea Britanie și Statele Unite au declarat că vor anunța marți măsuri suplimentare.

„Statele Unite vor impune sancțiuni Rusiei pentru această încălcare clară a dreptului internațional și a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Națiunile Unite, reporterilor după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate, care a avut loc luni târziu.

„Putem, vom și trebuie să rămânem uniți în apelurile noastre pentru ca Rusia să își retragă forțele, să se întoarcă la masa diplomatică și să lucreze pentru pace." 

Citește și: Putin, despre Donbas: „Kievul nu e interesat de rezolvarea pașnică și vrea blitzkrieg, ca în 2015”

Marea Britanie a declarat că a elaborat sancțiuni pentru a-i viza pe cei care sunt complici la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, iar aceste măsuri vor intra în vigoare marți.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a avertizat puterile occidentale să „se gândească de două ori" și să nu înrăutățească situația.

Citește și: MUNCHEN Plan secret al NATO de a înarma rezistența ucraineană în cazul unei invazii rusești

Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut tancuri și alte echipamente militare care se deplasau prin orașul Donețk, controlat de separatiști, luni, la câteva ore după ce Putin a recunoscut oficial regiunile separatiste și a ordonat desfășurarea de forțe rusești pentru a "menține pacea". Pe vehicule nu erau vizibile însemne.

Rusia neagă orice plan de ataca Ucraina, dar a acumulat trupe la granițele Ucrainei și a amenințat cu acțiuni „tehnico-militare" dacă nu primește garanții de securitate radicale, inclusiv o promisiune că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Un oficial american de rang înalt a declarat că desfășurarea de trupe rusești în enclavele separatiste nu merită încă cele mai dure sancțiuni pe care Statele Unite și aliații săi le-au pregătit în cazul unei invazii la scară largă, deoarece Rusia avea deja trupe acolo.

Separatiștii susținuți de Rusia din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk - cunoscute colectiv sub numele de Donbass - s-au desprins de sub controlul guvernului ucrainean în 2014 și s-au autoproclamat „republici populare" independente.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care a primit luni un telefon de la Biden pentru a-și exprima solidaritatea, a acuzat Rusia că a distrus negocierile de pace și a exclus concesii teritoriale.

Temerile crescânde legate de un război major în Europa au împins marți prețul petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, în timp ce monedele refugiu, precum yenul, au crescut, iar acțiunile globale s-au prăbușit. 

Moneda rusească, în cădere liberă în timp ce Putin vorbea, alunecând la un moment dat dincolo de 80 ruble pe un dolar. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te