MUNCHEN Plan secret al NATO de a înarma rezistența ucraineană în cazul unei invazii rusești

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.02.2022 - 10:09
Plan secret al NATO de a înarma rezistența ucraineană/foto: ft.com

Membrii NATO nu s-au grăbit să ofere sprijin militar ofensiv Ucrainei de teamă să nu provoace Rusia. Acest lucru este pe cale să se schimbe.

SHARE

Țările occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, au oferit deja Kievului arme de antrenament și defensive NLAW și Javelin, precum și sisteme de rachete antiaeriene Stinger pentru a ajuta la descurajarea unui atac rusesc.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu, live de la o nuntă la care a fost naș în Italia. E urmărit internațional

Liderii decid acum să sprijine forțele de rezistență ucrainene dacă Rusia va invada țara sau își continuă intimidarea, potrivit oficialilor occidentali.

Discuții secrete sunt în desfășurare între aliații occidentali despre cum să înarmeze ceea ce se așteaptă să fie o rezistență acerbă ucraineană în cazul unei invazii ruse care va răsturna Guvernul de la Kiev, potrivit DAily Mail.

Citește și: Viața lui Alex Bodi de când e judecat pentru proxenetism: petreceri,excursii de lux și femei celebre

Boris Johnson a dezvăluit argumentele pentru o astfel de mișcare într-un discurs dramatic la Conferința de securitate de la München, unde a declarat că este în interesul colectiv al Occidentului ca o invazie rusă „să eșueze și să fie văzută cum eșuează”.

Citește și

Ucraina - un atac rus din Belarus pare improbabil

Putin a convocat reuninea Consiliului Securităţii Rusiei. Subiectul este strict secret

El a subliniat că invazia va duce la „o imensă vărsare de sânge”, deoarece ucrainenii vor lupta într-o campanie aprigă de rezistență împotriva forțelor ruse.

Mesajul a fost subliniat într-o întâlnire dintre Johnson și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în marginea Conferinței de la Munchen, unde cei doi au vorbit despre „o rezistență acerbă la o invazie”.

„Un război fulger va fi urmat de o perioadă lungă și sângeroasă de represalii, răzbunare și insurgență, iar părinții ruși vor plânge pierderea tinerilor soldați, la fel de nevinovați precum ucrainenii care se pregătesc acum pentru atacul rușilor”, a declarat Johnson la Munchen.

„Dacă Ucraina este depășită de forța brută acum, o țară care este cea mai mare națiune din Europa în afară de Rusia însăși nu ar putea fi apoi reținută și subjugată pentru totdeauna”, a precizat premierul britanic.

CIA și Pentagonul vor ajuta orice insurgență ucraineană

Discuții similare au avut loc și în SUA. Consilierul pentru securitate națională al țării, Jake Sullivan, le-a spus senatorilor că SUA doresc să înarmeze o rezistență și nu vor accepta o victorie militară rusă care ar anihila principiile naționale de autodeterminare, potrivit The Financial Times.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley, șeful Marelui Stat Major Interarme, și-au avertizat deja omologii ruși că o invazie va fi urmată de o insurgență precum cea care a alungat Uniunea Sovietică din Afganistan, a raportat New York Times.

Oficialii Administrației Biden i-au informat pe aliați că CIA și Pentagonul vor ajuta orice insurgență ucraineană în secret, dar și mod deschis.

Zelenski a cerut un sprijin mai mare din partea Vestului în fața agresiunii ruse și a cerut anunțarea imediată a sancțiunilor ce vot fi impuse Rusiei în cazul în care va avea loc o invazie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te