Nicolae Ciucă, întrevedere cu președintele Cehiei, în prima zi a vizitei la Praga. Ambii oficiali sunt militari. Ambii oficiali sunt militari de carieră.
Ciucă este un general român în rezervă, care a fost în teatre de război, după ce şi-a început cariera la Regimentul 26 Mecanizat "Rovine".
Nicolae Ciucă, întrevedere cu președintele Cehiei, în prima zi a vizitei la Praga
A ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale, în guvernele conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, este într-o vizită oficială în Republica Cehă, miercuri și joi, însoțit de o delegație parlamentară din care fac parte senatoarele Roberta Anastase și Nicoleta Pauliuc, secretar al Senatului, respectiv președinta Comisiei de apărare.
Aflat la Praga, la invitația omologului său, Milos Vystrcil, Nicolae Ciucă se va întâlni în prima zi a vizitei sale oficiale și cu președintele ceh Petr Pavel, întâlnire importantă din perspectiva parteneriatului economic România - Republica Cehă, dar și a creșterii comunității românești din Cehia.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă, moment de reculegere în memoria militarilor români căzuți în teatrele de operații
Dialogul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, cu președintele Cehiei, Petr Pavel, va fi cu atât mai relevant și important, având în vedere că ambii împărtășesc o lungă carieră militară, înainte de a avea funcții politice.
Ca generali de armată, cei doi împărtășesc cel mai probabil o viziune mai amplă asupra situației din regiune și asupra viitorului celor două state, în contextul regional și euro-atlantic.
Comunitatea de români numără astăzi peste 50.000 de cetățeni și a crescut în mod semnificativ, în ultimul deceniu. Românii activează în domenii ca IT&C, în companii multinaționale, precum și lucrători sezonieri în Agricultură sau Construcții.
Citeşte şi: Ciucă, despre o eventuală candidatură la Cotroceni: Dacă partidul va solicita, voi proceda ca atare
Întrevederile la nivel înalt sunt completate de participarea la evenimentul "Conect&Grow: Business opportunities in Romania", unde delegația României va discuta cu oameni de afaceri interesați de oportunități de investiții în țara noastră.
În România activează companii mari din Cehia, în domenii diverse, de la Energie la Alimentaţie.
Pavel a servit în nou-înființata armată cehă și a participat la evacuarea din 1993 a Bazei Karin, în timpul Războiului de Independență al Croației, ceea ce i-a adus laude și recunoaștere internațională.
Doi eroi de teatre de război
A devenit șeful Statului Major General al Forțelor Armate Cehe, din anul 2012, până în anul 2015. Ulterior, a fost ales președinte al Comitetului Militar NATO, între anii 2015 și 2018, devenind primul ofițer militar din fostul Blocul de Est desemnat să ocupe postul.
La NATO, a supravegheat răspunsul Alianței și consecințele anexării Crimeei, de către Rusia, din 2014, și a invaziei turcești a Afrinului, din anul 2018, precum și eforturile de a aborda influența crescândă chineză.
Pavel s-a retras din Armată după 44 de ani și a fost concediat cu onoruri, după expirarea mandatului său. Ca şi Ciucă, este considerat un erou de teatre de război.