NATO va desfășura două portavioane în Marea Norvegiei pentru Cold Response 2022

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.01.2022 - 14:47
NATO va desfășura două portavioane în Marea Norvegiei/foto? navy lookout

NATO va desfășura grupuri de luptă a două portavioane în Marea Norvegiei pentru exercițiile militare Cold Response 2022. La 1 ianuarie, Marina Franceză a predat Marinei Regale britanice comanda componentei maritime a forței de reacție rapidă a NATO (NRF – Nato Response Force).

SHARE

Aceasta va fi asigurată de contraamiralul Mike Ultley, de pe portavionul HMS Prince of Wales, declarat operațional în septembrie anul trecut.

Acesta va participa la Cold Response, un exercițiu comun organizat la fiecare doi ani de Norvegia.

Pentru NATO, astfel de manevre fac posibilă testarea capacității NRF, precum și a interoperabilității dintre forțele implicate, făcând parte din strategia de „reasigurare a  țărilor din Europa de Nord și Centrală”.

Potrivit Statului Major Norvegian, Cold Response 2022 va mobiliza 35.000 de soldați din 28 de țări, ceea ce nu s-a mai văzut de la sfârșitul Războiului Rece.

Aceste manevre, programate pentru martie, se vor concentra asupra regiunii Ofoten, mărginită de Marea Norvegiei. De asemenea, găzduiește Baza Aeriană Evenes, unde au fost desfășurate avioanele de luptă F-35A ale Forțelor Aeriene Norvegiene și avioanele de patrulare maritimă P-8A Poseidon.

Pentru NATO, regiunea Ofoten este strategică în măsura în care este situată la 600 de kilometri de Peninsula Kola, unde se află bazele navele și submarinele nucleare ale Flotei de Nord. Pasaj GIUK (Groenlanda – Islanda – Regatul Unit) este crucial pentru legăturile dintre America de Nord și Europa.

Citește și

VIDEO Marea Britanie: Războiul din Ucraina este doar la câteva zile distanță

Americanii susțin că sunt pregătiți pentru orice scenariu referitor la Rusia și Ucraina

Portavionului HMS Prince of Wales i se va alătura USS Harry S. Truman. În prezent, acesta din urmă este desfășurat în estul Mediteranei, decizia de a-l menține acolo fiind luată înainte de anunțele negocierilor între Statele Unite și Rusia pe tema securității în Europa.

Grupul său de luptă este format din crucișătorul USS San Jacinto, distrugătoarele USS Cole, USS Bainbridge, USS Gravely și USS Jason Dunham și fregata norvegiană HNoMS Fridtjof Nansen.

Portavionul USS Harry S. Truman este deja un obișnuit în această regiune, fiind dislocat acolo în 2018, în timpul exercițiului Trident Juncture, organizat de NATO. 

Participarea acestui portavion american la Cold Response 2022 a fost confirmată de Odd Roger Enoksen, ministrul norvegian al Apărării, într-un interviu acordat cotidianului Verdens Gang.

Acesta a menționat că implicarea a două grupuri de luptă de portavioane în acest exercițiu nu are nicio legătură cu tensiunile actuale cu Rusia. 

„Din punctul nostru de vedere, este important să desfășurăm astfel de exerciții în mod normal, cum am planificat”, a subliniat ministrul.

„Liderii militari ruși au primit invitații de la NATO și Norvegia pentru a observa exercițiul”, a adăugat el.

În conformitate cu Documentul de la Viena, toate țările gazdă sunt obligate să notifice Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa [OSCE] cu privire la orice exercițiu militar major.

Pentru Cold Response 2022, Norvegia va invita toate cele 57 de state membre OSCE – inclusiv Rusia – să trimită observatori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te