NATO: Nu ne retragem forțele din Irak. Am transmite un mesaj greșit

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.01.2020 - 21:10
sursă: Reuters

Toți membrii alianței atlantice au făcut front comun cu SUA, la reuniunea de urgență ce a urmat eliminării generalului iranian Qassim Soleimani și a locotenenților săi ce controlau milițiile șiite din Irak, informează Reuters.

SHARE

Vorbind după întâlnirea membrilor Alianței cu privire la evenimentele legate de Iran și Irak, în care Statele Unite au prezentat filmul eliminării lui Soleimani, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut să se facă eforturi pentru calmarea situației, fiind astfel în acord cu alți lideri europeni.

„Suntem uniți în a condamna sprijinul Iranului pentru diferite grupuri teroriste", a declarat Stoltenberg. „În cadrul ședinței de astăzi, aliații au solicitat reținerea de la escaladarea situației. Un nou conflict nu ar fi în interesul nimănui. Prin urmare, Iranul trebuie să se abțină de la violențe și provocări suplimentare.”

În ciuda disensiunilor de anul trecut dintre aliații europeni ai NATO asupra strategiei americane în Orientul Mijlociu, de data aceasta, ședința de la sediul NATO s-a desfășurat fără contrări și reproșuri.

Oficialii Departamentului de Stat și ai Departamentului Apărării din SUA, care au informat, prin intermediul unei conferinței video, despre acțiunea de eliminare a generalului iranian, nu au fost luați la întrebări de niciunul din cei prezenți în sală.

De asemenea, nu a existat nicio discuție sau critică cu privire la lista de ținte anunțată de Trump, care include și obiective culturale, în caz că Iranul va alege să atace forțele americane sau interesele SUA.

Întâlnirea, care a avut loc în timp ce la Teheran avea loc o manifestare uriașă prilejuită de înmormântarea generalului Soleimani, s-a concentrat în principal pe anunțul NATO de a-și suspenda misiunile de instruire în Irak și pe rezoluția Parlamentului irakian care cere retragerea trupelor străine.

Deși există îngrijorarea că uciderea celui de-al doilea cel mai puternic om din Iran poate declanșa un val de atacuri asupra forțelor Alianței, Franța, Germania și alți membri care au trupe în Orientul Mijlociu au declarat că vor ca misiunea NATO în Irak să continue.

„Am trimite un semnal greșit dacă ne retragem”, a spus un diplomat NATO.

Misiunea NATO în Irak este constituită din sute de instructori, consilieri și personal de sprijin, militar și civil, din țări NATO și non-NATO.

Înființată la Bagdad în octombrie 2018, după trei ani de război împotriva militanților Statului Islamic, misiunea este axată pe „instruire și consiliere”, non-combat, pentru a ajuta structurile și instituțiile irakiene de securitate să se elimine milițiile insurgențe. Personalul misiunii nu se deplasează cu forțele irakiene în timpul operațiunilor acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te