NATO, aproape de război cu Moscova. Un avion rusesc a ratat un avion britanic deasupra Mării Negre

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.04.2023 - 10:20
RAF RC-135 Rivet Joint - Foto: Forces.net

Un avion rusesc a ratat doborârea unui avion spion al RAF britanic deasupra Mării Negre, au dezvăluit documente secrete americane. Dacă îl dobora, NATO ar fi fost în situație de război cu Rusia.

SHARE

Un avion de luptă rusesc aproape că a doborât un avion de recunoaștere al RAF deasupra Mării Negre, au dezvăluit documentele serviciilor secrete occidentale, într-un incident care ar fi putut antrena Marea Britanie direct în războiul din Ucraina.

La 29 septembrie, o aeronavă de supraveghere RAF RC-135 Rivet Joint zbura prin spațiul aerian internațional din apropierea peninsulei Crimeea ocupată de ruși, când a fost interceptat de o escadrilă de avioane Su-27 rusești.

Un avion rusesc a ratat un avion britanic deasupra Mării Negre

La acea vreme, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a recunoscut incidentul, spunând Parlamentului că avioanele rusești au ajuns „nechibzuit” la 4,5 metri de avionul RAF și unul „a lansat o rachetă în apropiere”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat o defecţiune tehnică, iar Wallace, după ce a vorbit cu alţi oficiali ruşi ai Apărării, a acceptat explicaţia şi a tras linie, pentru a nu se afla într-o situație de război, care ar fi atras și NATO.

Dar documentele militare americane scurse au dezvăluit acum că racheta lansată de un avion rusesc a fost aproape de a lovi aeronava RAF într-un incident care a fost descris drept „o aproape doborâre a RJ (Rivet Joint) din Marea Britanie”.

NATO, aproape de război cu Rusia

Între timp, o sursă a apărării din Marea Britanie a contestat această versiune a evenimentelor, spunând pentru Daily Mail:

„Aceste rapoarte conțin inexactități și nu reflectă ceea ce s-a întâmplat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, făcând referire la comentariile secretarului apărării Wallace către Parlament în octombrie.

Citește și: România și Polonia devin „artileria grea” a NATO în Europa de Est. Vor opera 400 de tancuri Abrams

Dacă o rachetă rusească ar fi doborât avionul britanic Rivet Joint în Marea Neagră, Marea Britanie și aliații săi din NATO ar fi putut fi obligați să intre în război.

Potrivit Articolului 5 din tratatul fondator al NATO, națiunile membre sunt de acord că un atac armat împotriva uneia sau mai multor dintre acestea „va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

Citește și: Rusia pregătește avioane Su-24 și rachete Iskander-M împotriva scutului antirachetă din România

Dacă un astfel de atac are loc, fiecare membru NATO va asista țara care a fost atacată cu orice acțiune pe care o consideră necesară.

RAF zboară în mod regulat peste apele internaționale ale Mării Negre, precum și peste țările baltice și estul Poloniei, pentru a colecta informații.

Rolul aeronavei Rivet Joint este de a absorbi transmisiile și comunicațiile electronice - avionul este cunoscut și sub numele de „nuke-sniffer” pentru capacitatea sa de a detecta radioactivitate.

Avioanele britanice și americane au continuat să efectueze aceste zboruri de recunoaștere după incidentul din septembrie, dar avioanele de supraveghere RAF sunt acum escortate de avioane de luptă Typhoon, în timp ce SUA recurge la utilizarea dronelor de supraveghere fără pilot.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder a spus luna trecută că este important să se mențină Marea Neagră și spațiul aerian deasupra acesteia deschise tuturor națiunilor.

„Marea Neagră este o cale maritimă internațională critică care sprijină mulți dintre aliații noștri NATO, inclusiv România, Bulgaria și Turcia, și nu aparține nici unei țări”, a spus el.

Comentariile lui Ryder au venit după un alt incident aerian în care avioanele rusești au aruncat combustibil și în cele din urmă au prăbușit o dronă de supraveghere a SUA luna trecută.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te