Un fost spion MI6 acuză China că a recrutat „idioți utili” britanici ca să sprijine Huawei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.07.2020 - 22:29

Fostul spion MI6 Christopher Steele a acuzat Beijingul că a curtat personalități din Marea Britanie pentru a-i recruta ca „agenți cu normă întreagă” sau „idioți utili”, într-o campanie pentru a-i convinge să sprijine Huawei.

SHARE

Raportul de 86 de pagini este ultima „bombă” în dosarul Huawei și a demersurilor necinstite ale Chinei de a forța piața europeană.

Firma chineză de telecomunicații este descrisă în raport ca „atuul strategic al Beijingului”, subliniind că aceasta ar putea fi folosită pentru spionarea statului britanic.

Christopher Steele - cunoscut și pentru rolul său în „dosarul murdar” al lui Donald Trump în Rusia, când ar fi comandat o „însoțitoare” cu care și-a petrecut noaptea - a enumerat o serie de politicieni, academicieni și alte vedete din Marea Britanie care au fost vizate de China în încercarea de a-și asigura sprijinul pentru integrarea Huawei în infrastructura Regatului Unit.

Peronalitățile britanice vizate, potrivit raportului, includ pe Sir Kenneth Olisa, Lord Lieutenant of London - reprezentantul personal al monarhilor -, Sir Mike Rake, fostul președinte al British Telecom - ambii în consiliul neexecutiv al companiei.

Raportul susține că Lordul Clement Jones, fost consilier Huawei, și dr. Sarah Wollaston, pe atunci președinte al comitetului de legătură - care este format din președinții celor 32 de comisii ale Comunelor - au fost de asemenea, curtați de China.

John Suffolk, fostul ofițer principal de informații al Guvernului, apoi șef al departamentului de Securitate Globală al Huawei, se află și el în raport.

Patru dintre aceste cinci personalități au respins toate afirmațiile. Dr. Sarah Wollaston a declarat că nu are nicio relație cu Huawei.


Fostul diplomat britanic Charles Parton, care a contribuit și el la dosar, a avertizat că Huawei ar fi ca un „vultur negru” deasupra Guvernului dacă i se va permite intrarea în sistemele de bază.

Raportul vine pe fondul unor tensiuni deja existente, o mulțime de parlamentari conservatori cerând limitarea relațiilor cu China, inclusiv în investițiile în rețele 5G și centrale nucleare.

Cu toate acestea, fostul cancelar Philip Hammond a avertizat că „sentimentul anti-China” riscă să dăuneze perspectivelor Marii Britanii, care caută noi parteneri economici în afara Uniunii Europene.

Persoanele indicate în raport au numit afirmațiile ca bizare, teorii ale conspirației, în timp ce Huawei a respins categoric acuzațiile, catalogându-le fără nicio bază.

În ciuda amenințărilor cu „consecințe” emise de Beijing, Guvernul britanic ia în calcul să nu permită Huawei să se implice în noua rețea 5G, după ce agențiile de informații au avertizat că sancțiunile americane au ridicat îndoieli cu privire la securitate.

Deputații conservatori solicită acum ca tehnologia companiei să fie scoasă din infrastructura de telecomunicații până în 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te