Adrian Hanni, istoric și expert al serviciilor de informații, a declarat, pentru cotidianul elvețian în limba germană Neue Zurcher Zeitung (NZZ), că în anii 1980, Pakistanul a colaborat cu Iranul pentru a produce arme nucleare, iar firme europene le procurau anumite materiale.
„Participarea Mossad-ului la atentate este foarte probabilă, dar nu există nicio probă care să dovedească implicarea”, a declarat Hanni.
Administrația președintelui american de atunci, Jimmy Carter, a trimis un avertisment diplomatic unor companii elvețiene și germane care ar fi oferit sprijin tehnic programului nuclear al Pakistanului, în 1981.
Recent, documentele secrete declasificate din SUA au confirmat că multe corporații din Germania și Elveția au fost acuzate că sprijină programul de arme nucleare al Pakistanului prin livrări de materiale specifice.
Rapoartele indică, printre altele, companiile Leybold-Heraeus, Wälischmiller, Cora Engineering, VAT și fabricile de oțel Buchs, care ar fi cîștigat zeci de milioane de dolari din relațiile lor cu Pakistanul.
Trei atacuri cu bombă au fost executate în 1981 la câteva luni după avertismentele diplomatice americane privind companiile din Germania și Elveția, se menționează în raport.
Citește și
Israelul nu a convins SUA să sprijine o acțiunea directă împotriva Iranului
Un israelian a spionat trei ani pentru Iran, de la nivelul ministrului Apărării Benny Gantz
Prima explozie a avut loc în casa unui angajat al companiei germane Cora Engineering, în orașul elvețian Chur, la 20 februarie 1981.
A doua explozie a fost la o fabrică a companiei Walischmiller din Markdorf, Germania, la 18 mai 1981, și o a treia la Biroul de inginerie Heinz Mebus, la 6 noiembrie 1981, se arată în raport.
Mebus era în discuții cu inginerul pakistanez Abdul Kadir Han, cunoscut drept părintele proiectului nuclear, la Zurich, Elveția.
Mesaje telefonice amenințătoare au fost trimise altor organizații comerciale.
„Implicația Mossad-ului în atacurile și amenințările asupra firmelor străine a apărut în curând”, scrie NZZ.
„Pentru Israel, perspectiva ca Pakistanul, pentru prima dată, să devină un stat islamic cu o bombă atomică reprezenta o amenințare existențială”.
În 1981, atentatele au fost revendicate de o organizație de care nu auzise nimeni, nici atunci, nici de atunci încoace: Organizația pentru Neproliferarea Armelor Nucleare din Asia de Sud.