Moscova desfășoară primii roboți militari la granița cu Ucraina. SUA întăresc bazele din Germania

DE Adina Mutăr | 13.04.2021 - 19:53
Uran 9, tancul fără pilot/Foto: army technology
Unitate rusească nouă lângă Voronej/Foto:satelit

Moscova a anunțat marți că va desfășura prima unitate de roboți militari la granița cu Ucraina. NATO a avertizat Kremlinul să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina. Totodată, SUA au anunțat că vor desfășura trupe suplimentare în Germania.

SHARE

Kremlinul se laudă cu desfășurarea primei unități de asalt complet robotizată la granița cu Ucraina, subliniind că Rusia nu va tolera nicio sancțiune sau alte acțiuni puse în aplicare pentru a o presa să se retragă din Crimeea și nici nu va tolera vreo acțiune „care să schimbe cursul lucrurilor în Donbas” (estul Ucrainei).

Unitatea de roboți militari, testată în Siria


Ucraina estimează că există acum 85.000 de soldați ruși aproape de frontiera sa, în regiunile Rostov-pe-Don și Voronej, și în Crimeea.

În plus, Putin a ordonat și testarea „armatei de roboți”, pe lângă uriașa desfășurare de forțe.

Noua unitate a fost inspectată de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, săptămâna aceasta, la Nakhabino, lângă Moscova, unde se produc „roboții de luptă”.

Citește și

Rusia a mutat două armate și trei unități aeropurtate ca răspuns la acțiunile NATO

Der Kurier: Președintele OMV, Rainer Seele, discută vânzarea Petrom. Care este legătura cu Rusia

 

„Prima unitate cu roboți de asalt a fost încadrată în Forțele Armate Ruse, operând cinci sisteme Uran-9 și 20 de vehicule de luptă", a anunțat ministerul Apărării.

Trupele au urmat o pregătire pentru a opera vehicule robotizate Uran-9 în unități militare speciale.

Tancul fără pilot este dotat cu armă automată 30 mm, rachete antitanc Ataka și aruncătoare de flacări Shmel.

Armata rusă deține în prezent roboți de îndepărtare a minelor - Uran-6, de luptă împotriva incendiilor - Uran-14, precum și de atac - Uran-9.

Roboți subacvatici și spion sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare.

Roboții de asalt și de eliminare a minelor au fost testați în Siria, înainte de formarea primei unități.

„Au fost identificate neajunsuri în timpul testelor din Siria. În special, problemele legate de control, mobilitate redusă și funcții de supraveghere militară nesatisfăcătoare au fost luate în considerare de ingineri și au fost rectificate ”, a declarat Șoigu.

 

Moscova: Navele americane în Marea Neagră, „o provocare”

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că sosirea navelor de război americane în Marea Neagră este „o provocare” și i-a avertizat pe americani să stea departe de Rusia și Crimeea.

Riabkov a ținut să precizeze că Moscova îi protejează și va continua să îi protejeze pe rezidenții din regiunea Donbas din estul Ucrainei, controlată de separatiști.

Tensiunile cresc pe măsură ce trupele rusești au format un arc la granița de est a Ucrainei și în Crimeea.

„Navele americane n-au absolut nimic de făcut în apropierea țărmurilor noastre. Aducerea acestora este un act provocator în sensul direct al cuvântului”, a declarat Riabkov.

„Ne testează forța, ne joacă pe nervi. Nu vor reuși. Avertizăm Statele Unite că va fi mai bine să stea departe de Crimeea și de coasta noastră de la Marea Neagră. Va fi spre binele lor. Riscul de incidente nespecificate este foarte mare”, a avertizat Riabkov.

NATO cere Rusiei să-și retragă forțele de la frontiera cu Ucraina

Tot marți, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să își retragă forțele militare de la frontiera ucraineană.

„Rusia trebuie să pună capăt acestei acumulări militare în Ucraina și în jurul acesteia, să oprească provocările și să se retragă imediat”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Declarația a avut loc înainte de ședința extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina, întrunită pentru a pregăti răspunsul NATO la o posibilă creștere a violenței după ultimele mișcări militare rusești.

Potrivit lui Stoltenberg, în ultimele săptămâni s-a înregistrat „cea mai mare comasare de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”.

„Rusia a mutat mii de trupe pregătite pentru luptă la frontierele Ucrainei. Forțele militare rusești de la frontiera ucraineană trebuie să se retragă”, a subliniat șeful NATO, adăugând: „Suntem foarte preocupați de evoluțiile în curs și NATO monitorizează situația foarte atent. NATO continuă să sprijine Ucraina”..

„Ucraina nu vrea război, dar dacă Moscova va lansa orice acțiune nesăbuită, va începe spirala violențelor”, a subliniat Kuleba.

Acesta a precizat că întrunirea de urgență cu șeful NATO are scopul de a evita greșelile din 2014 „când Rusia era gata să acționeze rapid și să își urmărească obiectivele militare în Crimeea și Donbas, în timp ce partenerii noștri occidentali nu au avut o reacție rapidă la ceea ce se întâmpla pe teren”.

NATO a concentrat peste 40.000 de soldați și 15.000 de echipamente militare și armament lângă granița rusă, acuză ministrul Aprării rus, Serghei Șoigu.

„Trupele americane sunt acum redistribuite din America de Nord continentală în Europa, peste Atlantic. Trupele din Europa se îndreaptă spre frontierele rusești. Forțele de bază sunt adunate în zona Mării Negre și în regiunea Baltică", a declarat șeful Apărării.

Administrația Biden va spori prezența militară în Germania

Vorbind la o conferință de presă la Berlin, marți, alături de omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul Apărării american, Lloyd Austin, a declarat că întărirea legăturilor cu Germania va fi „o prioritate maximă” pentru Administrația Biden.

„Astăzi, sunt fericit să anunț că vom crește prezența forței SUA în Germania”, a spus Austin, precizând că, în timpul discuțiilor cu omologul său german, a transmis intenția SUA de a staționa permanent soldați suplimentari în Zona Wiesbaden.

Austin a declarat că noua desfășurare, care ar putea avea loc încă din această toamnă, va crește capacitățile aliaților NATO în războiul electronic cibernetic.

„Aceste forțe vor consolida descurajarea și apărarea în Europa și ne vor spori abilitățile existente de prevenire a conflictelor. Și, dacă este necesar, ne sporește capacitatea de a lupta și a câștiga”, a spus el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te