Rusia a mutat două armate și trei unități aeropurtate ca răspuns la acțiunile NATO

DE Adrian Costin | Actualizat: 13.04.2021 - 18:45
Rusia a mutat două armate și trei unități aeropurtate la frontiera de vest ca răspuns la acțiunile NATO Foto: captură Youtube VOA

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu nu a precizat locul exact de desfăşurare a acestor trupe, nici numărul lor exact, dar a apreciat că aceste forţe au arătat „pregătirea şi capacitatea lor de a asigura securitatea militară a ţării".

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Rusia a anunţat marţi transferul a două armate şi trei unităţi aeropurtate la frontiera de vest a Federaţiei pentru efectuarea unor exerciţii, ca reacţie la activităţile ameninţătoare ale NATO, relatează agenţiile de presă EFE şi AFP, în timp ce Kievul acuză Moscova de comasări de trupe la frontiera ruso-ucraineană.

Citește și: Hoții români fură mărfuri fine în Europa: diamante, cărți rare, caviar și acoperișuri de biserici

Ca răspuns la activităţile militare ale Alianţei care ameninţă Rusia, noi am luat măsuri adecvate", a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, în cadrul unei reuniuni la Severomorsk, în regiunea Murmansk, pe coasta Mării Barents, potrivit agenţiei de presă Interfax.


Citește și: Interlopul Corduneanu, condamnat pentru șantaj la 100 de zile de muncă în asistență socială


În decurs de trei săptămâni, în cadrul unor exerciţii surpriză pentru unităţile din districtele militare Vest şi Sud, două armate şi trei unităţi aeropurtate au fost desfăşurate în zonele de antrenament şi de luptă la frontiera occidentală a Federaţiei Ruse', a declarat Şoigu la Severomorsk, unde se află baza Flotei ruse a Nordului.

Forțele ruse au pregătirea şi capacitatea lor de a asigura securitatea militară a ţării


Generalul Şoigu nu a precizat locul exact de desfăşurare a acestor trupe, nici numărul lor exact, dar a apreciat că aceste forţe au arătat pregătirea şi capacitatea lor de a asigura securitatea militară a ţării".

Potrivit ministrului rus, evaluarea capacităţii de luptă a forţelor armate ruse se va încheia în două săptămâni. Toate activităţile de verificare sunt programate să se încheie în două săptămâni" a subliniat el.

Ucraina a alertat comunitatea internaţională în ultimele săptămâni cu privire la creşterea prezenţei militare ruse în apropiere de frontiera sa şi în Crimeea anexată, pe lângă intensificarea încălcării armistiţiului în Donbas, unde din 2014 forţe proguvernamentale se confruntă cu rebeli separatişti proruşi, sprijiniţi de Moscova.

Kievul a estimat, potrivit biroului de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la aproximativ 80.000 numărul de militari ruşi la frontiera de est a Ucrainei şi în Crimeea, în timp ce şeful Statului Major general, Ruslan Homceak, a declarat pentru CNN că Rusia a mobilizat 50.000 de militari.

Rusia anunță ca face ce vreaRusia susţine, în schimb, că poate să-şi transfere trupele şi echipamentele militare pe teritoriul său atunci când doreşte şi fără să anunţe pe nimeni, acuzând în acelaşi timp Ucraina de escaladarea situaţiei în Donbas.

Mai mult, ministrul rus al apărării a declarat marţi că SUA şi NATO îşi desfăşoară trupe în apropiere de frontierele ruse, concentrându-şi potenţialul de luptă în regiunea Mării Negre şi a Mării Baltice.

SUA au comunicat vinerea trecută Turciei, prin canale diplomatice, că va trimite două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu Convenţia de la Montreux (1936), care conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

Potrivit lui Şoigu, NATO şi SUA ar intenţiona să desfăşoare 40.000 de soldaţi şi 15.000 de echipamente militare, inclusiv aviaţie strategică, la frontierele europene ale Rusiei, conform agenţiei oficiale TASS.

'În prezent, trupe americane sunt transferate din zonele continentale ale Americii de Nord peste Atlantic în Europa. Există o mişcare de trupe în Europa către graniţele ruse. Principalele lor forţe sunt concentrate în Marea Neagră şi regiunea Mării Baltice', a afirmat ministrul Şoigu la o reuniune cu înalţi responsabili ai armatei ruse la Severomorsk.

Serghei Şoigu a afirmat că 'SUA îşi consolidează prezenţa militară în Polonia şi ţările baltice', iar 'intensitatea zborurilor de recunoaştere aeriană s-a dublat faţă de anul trecut, în timp ce activităţile de recunoaştere maritimă au crescut cu 50%'.

'În fiecare an, în Europa, Alianţa desfăşoară până la 40 de evenimente majore de formare operaţională, cu un accent clar antirusesc. În primăvara acestui an, forţele armate combinate ale NATO au început cel mai ambiţios exerciţiu din ultimii 30 de ani, Defender Europe - 2021', a adăugat ministrul rus.

Aceste declaraţii intervin după ce NATO a trimis marţi semnale ferme Moscovei, într-o încercare de a dezamorsa un nou conflict în Ucraina, notează AFP.

Denunţând o întărire militară 'considerabilă' şi 'nejustificată' a Rusiei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit la Bruxelles pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca, în timp ce s-au intensificat confruntările dintre armata ucraineană şi rebelii separatişti, după ce acestea practic se opriseră după armistiţiul încheiat în vara anului 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te