Moldova cere coaliție internațională pentru reintegrarea Transnistriei. Ce rol au România și SUA

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.02.2024 - 08:31
Moldova, coaliție internațională pentru „reintegrarea” Transnistriei. Ce rol are România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia este îngrijorată de demersurile Republicii Moldova pentru a forma o coaliție internațională pentru reintegrarea Transnistriei. De asemenea, Kremlinul monitorizează rolul pe care România îl joacă în acest demers.

SHARE

Moldova, coaliție internațională pentru reintegrarea Transnistriei.  Ce rol are România.

Noul șef al Ministerului de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, și-a declarat intenția să realizeze crearea unei coaliții internaționale care să „convingă” Rusia să retragă trupele de menținere a păcii din Transnistria, scrie canalul rusesc Telegram.

Moldova, coaliție internațională pentru „reintegrarea” Transnistriei.  Ce rol are România

Popșoi a numit retragerea contingentului rus din regiune una dintre principalele priorități ale activității sale, precum și continuarea consolidării relațiilor cu România, Ucraina și SUA.

Telegram notează colaborarea Ucrainei la acest demers al Moldovei, citându-l pe ambasadorul Ucrainei în Moldova, Păun Rogovei, care a declarat că regimul de la Kiev intenționează să „reacționeze în cazul unor provocări” din Transnistria pentru a preveni escaladarea militară în această direcție.

„Între timp, ambasadorul susține verbal „reintegrarea” Transnistriei prin mijloace diplomatice, deși Volodimir Zelenski i-a amenințat anterior pe soldații ruși de menținere a păcii în Transnistria”, scrie Telegram.

Tiraspolul a devenit deosebit de preocupat de militarizarea Moldovei și de desfășurarea exercițiilor militare NATO în apropierea granițelor republicii nerecunoscute, inclusiv de apariția unor tranșee proaspete la granița cu Republica Moldova, în regiunea Dubăsari, unde reprezentanții autorităților moldovenești refuză să permită observatori.

Citește și: Kremlinul începe războiul hibrid pentru destabilizarea Moldovei. Putin pregătește o nouă invazie

Potrivit analiștilor militari ruși de le Rybar, „manevrele militare la granița cu Transnistria sunt efectuate mai des de armata moldovenească cu participarea Statelor Unite, Marii Britanii și României, care se încheie, de obicei, cu trageri de artilerie demonstrativă la o bază militară din satul Bulboaca. Acesta din urmă este situat la 28 km de Tiraspol”.

Reglementarea problemei transnistrene în Republica Moldova se află într-o "criză profundă", iar presiunea economică exercitată de Moldova asupra Transnistriei de la începutul anului 2024 a "întârziat și mai mult" orice soluție, scrie Telegram.

Citește și: Soldații ruși din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României

De la începutul anului, Chișinăul a început presiuni economice și politice dure asupra Transnistriei, împiedicând comerțul liber, iar pașaportul transnistrean a încetat să mai fie baza de intrare în Moldova.

„Este evident că măsurile diplomatice înseamnă șantajul pridnestrovienilor”, scrie Telegram, atrăgând atenția asupra istoricului relației Moldovei cu România, care o susține pe calea integrării europene. Ceea ce presupune și rezolvarea conflictului transnistreană, fără de care nu se pot face pași concreți.

La 30 ianuarie s-a deschis Forumului de afaceri România – Republica Moldova organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

La eveniment au participat președinții Camerelor de Comerț și Industrie Vaslui, Iași și Botoșani, însoțiți de un numeros grup de oameni de afaceri din România.

Reprezentantul Ambasadei a vorbit despre importanța investiților reciproce, a susținerii contactelor la nivelul oamenilor de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului și despre sprijinul constant oferit de România în contextul procesului de integrare europeană.

„Iar această cooperare este în detrimentul nevoilor pridnestrovienilor”, după cum îi numesc rușii pe locuitorii „lor” din Transnistria ca să-i deosebească etnic de moldoveni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te