Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin. Ce se alege de averea sa de miliarde

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.08.2023 - 20:33
Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin - Foto: instagram (imagine cu caracter ilustrativ)
Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin - Foto: instagram (imagine cu caracter ilustrativ)

Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin. Ce se alege de averea sa de miliarde, pusă pe numele mamei, soției și copiilor lui, care se află în Rusia.

SHARE

Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin. Ce se alege de averea sa de miliarde, cea mai mare parte din acțiuni militare în țări africane, unde Wagner avea contracte în schimbul unui procent din exploatarea resurselor naturale.

În primele sale comentarii referitoare la prăbușirea avionului în care se pare că a fost ucis liderul Grupului Wagner Evgheni Prigojin și alți nouă, Vladimir Putin a transmis condoleanțe generale.

Pe Prigojin l-a descris drept un „om de afaceri talentat”, pe care îl cunoaștea încă din anii 1990, dar cu o „soartă complicată”.

Mister total în privința soției și copiilor lui Prigojin. Ce se alege de averea sa de miliarde

Și cu asta a închis subiectul. Niciun cuvânt de condoleanțe adresat direct soției lui Prigojin, Liubov Valentinovna Prigojina, 53 de ani, și celor trei copii ai lor, două fete și un băiat care făcea și el parte din grupul de mercenari Wagner și chiar luptase în Siria, după cum îl lăuda tatăl.

Soția a fost mereu în umbră, fără apariții publice, dar o susținătoare constantă a tot ce făcea soțul ei.

La fel ca și iubita lui Putin, gimnasta Alina Kabaeva, care, în urmă cu câteva zile, a primit „cadou” de la liderul Kremlinului uriașa afacere media a lui Prigojin.

Cei doi s-au cunoscut pe băncile universității, în anii 1990, după ce Prigojin petrecuse câțiva ani în spatele gratiilor și încerca să se facă băiat cuminte, înscriindu-se la Facultatea de chimie și farmacie.

A fost un eșec, în urma căreia s-a ales cu viitoarea soție, cu nouă ani mai mică, iubirea lui.

Evgheni Viktorovici Prigojin s-a născut la 1 iunie 1961 la Leningrad, Uniunea Sovietică (acum Sankt Petersburg, Rusia).

Mama lui, Violetta Kirovna Prigojina, a fost asistentă medicală, iar tatăl, Viktor Evghenievici Prigojin, a fost inginer minier. Acesta a murit când Evgheni avea nouă ani.

În 1980, Prigojin a făcut parte dintr-o bandă de hoți în Leningrad, participând la o serie de spargeri și jafuri.

A fost prins după ce a sufocat o femeie pe stradă în timpul unui jaf, el și complicii furând cerceii și cizmele femeii.

A fost condamnat la 12 ani de închisoare într-o colonie penală de înaltă securitate pentru tâlhărie, furt, fraudă și implicarea minorilor în activități criminale.

În 1988, Curtea Supremă a Uniunii Sovietice i-a redus pedeapsa la zece ani pentru bună purtare, observând că a început să aibă un „comportament corectiv”.

A fost trimis într-o colonie penală de securitate medie și a fost eliberat în 1990.

În total, Prigojin a petrecut nouă ani în detenție.

Imediat după eliberare, a început să frecventeze Institutul Chimic și Farmaceutic din Leningrad pentru a obține o diplomă în domeniul farmaceutic, dar nu a reușit să-și termine studiile.

S-a căsătorit și i s-au născut trei copii: două fiice: Polina și Veronika (născute în 1992 și respectiv 2005) și un fiu, Pavel (născut în 1998).

Soția, om de afaceri prolific

Proprietară a mai multor centre de wellness - Crystal Spa & Lounge și Crystal Spa & Residence - și a unui lanț de magazine de ciocolată („Muzeul Ciocolatei”) din Sankt Petersburg, Liubov Prigojina a agonisit o avere substanțială, dar și prin afacerile soțului, potrivit businessinsider.com.

Ea a apărut discret în organigrama multor companii ale șefului grupului de mercenari, fiind proprietara Agat LLC, subsidiară a Concord Management and Consulting LLC, care aparține grupului Concord, fondat și deținut până în 2019 de soțul ei.

În aprilie, Financial Times a susținut că Liubov Prigojina și copiii săi „joacă diverse roluri în afacerea lui Prigojin”, care beneficiază de „statutul său privilegiat în rândul elitei ruse”.

Țările occidentale au trecut-o pe ea și pe alți membri ai familiei - copii și soacră - pe lista sancțiunilor încă de la începutul războiului din Ucraina.

Motivul aplicării sancțiunilor: „Este asociată cu Evgheni Prigojin, care este responsabil pentru desfășurarea mercenarilor Grupului Wagner în Ucraina și care a beneficiat de contracte publice importante cu Ministerul rus al Apărării în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a ocuparii estului Ucrainei de către separatiștii ruși”, se arată într-un raport privind înghețarea bunurilor sale, în vigoare din februarie 2022.

Averea soției lui Prigojin se ridică la un miliard de dolari, după unele surse, din numeroasele companii pe care le conduce și din investiții. Averea lui Evgheni se ridică la 3 miliarde de dolari, având numeroase contracte foarte mari cu statul rus.

Până la invadarea Ucrainei, copiii lui Prigojin s-au putut deplasa liber în Uniunea Europeană.

Citește și: Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință

La 20 februarie 2022, fiica lui Prigojin, Veronika, a participat la competiții de echitație din Spania, potrivit thestatesman.com.

Prigojin a deținut peste zece restaurante și a furnizat mâncare armatei ruse și școlilor din regiunea Moscovei. Chiar și după revolta sa armată în fruntea mercenarilor Wagner a continuat să aibă contracte cu școlile. 

Citește și: Putin salută contribuţia lui Prigojin la ofensiva din Ucraina, ”în pofida erorilor”. Ce promite

Dar averea sa colosală provenea din alte afaceri, ca de exemplu:

„Euro Policy” - producția de hidrocarburi în Siria. În 2020, veniturile companiei au fost de 134 de milioane de dolari, iar profitul de 90 de milioane de dolari, iar un an mai târziu, veniturile au fost de numai 400 de mii de dolari, dar bilanțul companiei a fost de 92 de milioane de dolari.

 «M Invest» - exploatarea aurului în Sudan. În 2021, veniturile s-au ridicat la 2,6 milioane de dolari.

Mai avea două companii (numele lor nu sunt date) de transport de echipamente industriale în Sudan și Republica Centrafricană. Veniturile în 2021 sunt de peste 6 milioane de dolari.

«Mercur» – Sectorul petrolului și gazelor din Siria. Până în 2021, compania a câștigat 67 de milioane de dolari.

Prigojin mai avea un iaht de 6 milioane de dolari. Practic, era un oligarh care avea mai mult decât îi trebuia, dar mai avea ceva ca un blestem: dorința de a ajunge la Kremlin.

„Soartă complicată”, cum a zis Putin.

Cât despre soția, copiii și mama lui nu se știe nimic, decât că, din cauza sancțiunilor internaționale, cu restricții de călătorie, s-ar putea să fie tot în Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te