Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință

DE Adina Mutăr | 25.08.2023 - 17:47
Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință. Luptătorii trebuie să-și declare „loialitatea față de Federația Rusă, să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor lor”, stipulează decretul.

SHARE

Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință: „Pregătește-te pentru noi”.

Luptătorii paramilitari ruși vor trebui să depună jurământ pe drapelul Rusiei, prevede un decret prezidențial semnat vineri, la două zile după moartea presupusă a șefului mercenar Evgheni Prigojin.

Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință

Măsura vizează „formarea bazelor spirituale și morale pentru apărarea Federației Ruse” și se aplică membrilor formațiunilor de voluntari – un termen care descrie de obicei grupurile de mercenari – conform decretului, potrivit thedefensepost.com.

De asemenea, se aplică grupurilor „care contribuie la executarea sarcinilor date forțelor armate” și unităților de apărare teritorială, se arată în decretul publicat pe site-ul Kremlinului.

Luptătorii trebuie să-și declare „loialitatea față de Federația Rusă, să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor lor și să își îndeplinească cu conștiință obligațiile”, se arată în decret.

Documentul a fost semnat de președintele Vladimir Putin la două luni după ce Prigojin și-a condus mercenarii într-o rebeliune împotriva liderilor armatei ruse. 

Întrebat despre viitorul Grupului Wagner, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus vineri că „legal, grupul militar privat Wagner nu există”.

„Grupurile de mercenari sunt interzise din punct de vedere tehnic în Rusia.”

Mercenarii Wagner jură răzbunare împotriva „trădătorilor Rusiei” care le-au ucis liderii

Wagner „avea un plan complet de mobilizare în cazul în care Prigojin ar fi ucis”, iar acum jură răzbunare pentru „asasinare”, a scris rețeaua rusă Readovka, strâns legată de Prigojin.

Mercenarii Grupului Wagner se pregătesc pentru „mobilizarea completă” pe fondul veștilor că liderii lor Prigojin și comandantul Dmitri Utkin au fost uciși într-un accident de avion în apropiere de Moscova, deși moartea lor nu a fost confirmată oficial.

Potrivit Readovka, compania militară privată are un „mecanism de acțiune aprobat de mult timp în cazul morții lui Evgheni Prigojin sau Dmitri Utkin”.

O sursă a confirmat că „în cazul morții lui Prigojin, există un mecanism de mobilizare completă, indiferent de cine a fost vinovat pentru moartea lui”, potrivit Daily Mail.

Însă nu se știe cum vor acționa mercenarii după moartea liderilor.

Citește și: Putin salută contribuţia lui Prigojin la ofensiva din Ucraina, ”în pofida erorilor”. Ce promite

Canalele legate de Wagner au postat o serie de mesaje răzbunătoare în urma prăbușirii avionului.

„Se vorbește mult acum despre ceea ce va face Wagner Group. Vă putem spune un lucru: Începem, pregătește-te pentru noi”, se arată într-un videoclip.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat că luptătorii Wagner din Belarus au început să-și strângă taberele în urma știrii despre prăbușirea avionului și au încercat să se îndrepte spre Rusia, iar serviciile speciale din Belarus „au încearcat să împiedice plecarea vehiculelor mercenarilor”.

Citește și: Convoaie cu luptători Wagner se îndreaptă spre Rusia. Se încearcă răzbunarea morții lui Prigojin?

În jur de 2.000 de luptători Wagner se află în Belarus și alte mii în țări africane.

Nu se știe în ce punct se va face „mobilizarea completă” și ce va urma.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te