Mircea Geoană: NATO analizează impactul schimbărilor climatice asupra securității

DE Edi Neagu | 15.11.2021 - 09:29
Mircea Geoană, atent la schimbările climatice. FOTO: NATO.int

Secretarul adjunct al NATO este de părere că lupta pentru resursele de apă, pentru resursele de hrană, provoacă mai multe conflicte.

SHARE

Schimbările climatice reprezintă o problemă urgentă și pentru NATO, care a început deja prima analiză pentru a evalua impactul asupra operaţiunilor şi securității. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre această evaluare făcută de Alianța Nord-Atlantică și despre riscurile depistate.

„Pentru că suntem o organizație care se ocupă de securitate și de apărare, suntem o organizație politico-militară, ne uităm și la implicațiile asupra securității internaționale ale schimbărilor climatice și nu avem cum să nu observăm că lupta pentru resurse de apă, mutațiile din agricultură, resurse de hrană, probleme legate de tensiunea pentru resurse în general, creează tensiune și de multe ori chiar conflicte”, spune Mircea Geoană.

Citește și: „Glume” de la Kremlin: Putin speră că Belarus nu va opri gazele rusești către Europa

„Ne uităm, de asemenea, nu doar în zona de sud, ci și în zona de nord, cum încălzirea climatică modifică dinamica în zona nordului, în zona arctică. Ne uităm, de exemplu, cum în  Siberia există riscul ca permafrostul să fie scos din această perioadă lungă de îngheț și să producă riscuri de securitate și riscuri pandemice”, a menționat secretarul general adjunct al NATO. 

„Ne uităm chiar și la militarii noștri în Irak sau în alte zone unde încălzirea globală produce efecte masive: una este să fii cu echipamentul pe tine la 30 de grade sau la 20 de grade, alta e să fii la 50 și ceva de grade!” - a arătat Mircea Geoană.

Citește și: Sora sexy-polițistei angajate în sistemul energetic, manichiuristă, șefă la Parking București

„Deci, este un plan de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice, aici, la NATO, și evident, ne propunem și vom fi și suntem principala organizație internațională care măsoară, evaluează și combate schimbările climatice din punct de vedere securitar. Salut faptul că țările aliate, aproape fără excepție, la Glasgow au demonstrat la nivel național, dar și ca țări care gândesc și au interese comune că înțeleg această responsabilitate imensă pe care o avem pentru protejarea planetei și a climatului”, a adăugat Geoană.

El a spus că în egală măsură NATO se uită din punct de vedere securitar și la securitatea energetică. „Este un subiect foarte important pe care NATO îl are în atenție de foarte multă vreme. Există un alt termen care este foarte important, cel legat de reziliență și pandemia a adus în atenție încă o dată cât de vulnerabile sunt lanțurile de aprovizionare - aprovizionarea cu energie, cu echipamente și produse medicale de primă necesitate. Noi ne uităm și la tema de securitate energetică, și la tema de reziliență cu foarte multă atenție: dacă este vorba de reziliență în domeniul comunicațiilor, dacă este vorba de reziliență în zona energetică, dacă este vorba de reziliență în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare”, a arătat secretarul general adjunct al NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te