Mexicul va înlocui statuia lui Cristofor Columb din capitala ţării cu cea a unei femei indigene

DE Valentin Mirică | Actualizat: 07.09.2021 - 10:23
Foto: CNN

Autorităţile mexicane au confirmat luni că o statuie a navigatorului şi exploratorului italian Cristofor Columb din Ciudad de Mexico va fi înlocuită cu cea a unei femei indigene, cu câteva zile înainte de cea de-a 200-a aniversare a independenţei ţării faţă de Coroana spaniolă.

SHARE

"Sculptura (lui Cristofor Columb, n.r.) va fi deplasată într-un loc sigur, demn şi adecvat", notează , într-un comunicat reprezentanţii Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic.

Citește și: VIDEO 8 ani pentru reluarea lucrărilor pe 26 km din Autostrada Transilvania. Stadiu: 70%. Gata: 2023

În locul său va fi amplasată sculptura unei femei olmece, realizată de artistul mexican Pedro Reyes, a anunţat primarul din Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, în cadrul unui eveniment public care a coincis duminică cu sărbătorirea Zilei internaţionale a femeilor autohtone.

"Femeile indigene sunt cele care au avut, probabil, cea mai mare pondere în istoria Mexicului, dar care au fost cel mai puţin recunoscute", a adăugat ea. Decizia reprezintă totodată un act de "justiţie socială", a adăugat Claudia Sheinbaum, precum şi o recunoaştere a celor 500 de ani de "rezistenţă indigenă" după cucerirea spaniolă a Mexicului.

Statuia lui Cristofor Columb, căruia îi este atribuită descoperirea Americii sub patronajul Coroanei spaniole, a fost plasată într-un sens giratoriu de pe bulevardul central Paseo de la Reforma, în anul 1877, foarte aproape de ruinele Templo Mayor, centrul civilizaţiei aztece.

Autorităţile locale au retras-o în octombrie 2020, pentru ca statuia "să fie preluată de personalul specializat în materie de conservare şi restaurare". În loc să fie readusă în acelaşi loc, statuia lui Columb va fi trimisă într-un alt cartier al capitalei mexicane, pentru a evita "riscurile pentru această operă de o importantă valoare artistică şi istorică", au declarat reprezentanţii INAH.

Retragerea statuii s-a produs la puţin timp după lansarea unui apel pe reţelele de socializare pentru doborârea ei de pe soclu, "în semn de omagiu adus milioanelor de indigeni şi urmaşilor africanilor masacraţi" după descoperirea Americii, potrivit organizatorilor acelei campanii.

Statuia lui Cristofor Columb, precum şi monumentul Îngerul Independenţei, au fost vandalizate cu graffiti în timpul marşurilor de protest desfăşurate la apelul unor organizaţii feministe.

Citește și: S-a născut frontul comun USRPLUS-PSD-AUR. Două scenarii posibile: anticipate sau guvern minoritar

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador afirmă că guvernul său apără cauzele indigenilor şi a cerut guvernului spaniol şi Vaticanului să prezinte scuze istorice pentru abuzurile comise în timpul cuceririi şi evanghelizării teritoriului mexican. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te