Masacru într-un peniteciar din Ecuador: 24 de persoane, ucise în confruntările dintre deținuți

DE Edi Neagu | 29.09.2021 - 10:33
Răfuială între bande rivale, după gratii. FOTO: Facebook

Autoritățile spun că bandele rivale se războiesc de luni de zile, în închisori, pentru controlul pieței drogurilor.

SHARE

Douăzeci şi patru de deţinuţi au fost ucişi şi peste 40 au fost răniţi în confruntări cu arme de foc între deţinuţii unei închisori din sud-estul Ecuadorului, au anunţat marţi autorităţile locale, informează AFP.

Aceste violenţe au făcut "24 de morţi şi 42 de răniţi", a anunţat pe Twitter guvernatorul provinciei de coastă Guayas - unde se află închisoarea şi a cărei capitală este Guayaquil - citând un responsabil local al poliţiei, comandantul Fausto Buenano.

Închisorile din Ecuador sunt de luni de zile scena unor violenţe recurente între bande rivale pentru control asupra traficului de droguri, potrivit autorităţilor.

CITEȘTE ȘI: Eșecul vaccinării: teoria conspirației sau durerea la bască

În februarie, revolte care au avut loc simultan în patru închisori din această ţară s-au soldat cu 79 de morţi, dintre care unii au fost decapitaţi. Potrivit ombudsmanului ecuadorian, 103 de omucideri au fost comise în închisorile din Ecuador în 2020. Între ianuarie şi august 2021, aceste violenţe în închisorile ţării au făcut 121 de morţi, potrivit Comisiei Interamericane a Drepturilor Omului (CIDO).

La mijlocul lui septembrie, un penitenciar din aceeaşi provincie Guayas a fost atacat cu drone din exterior. Incidentul nu s-a soldat cu victime, însă acoperişul închisorii a fost avariat, iar autorităţile au denunţat un "atac grav", un nou episod într-un "război al cartelurilor internaţionale".

CITEȘTE ȘI: Secretarul de stat Valentina Saygo, după plecarea din Executiv: „Funcționarul public este nemuritor”

Închisorile din Ecuador sunt suprapopulate şi găzduiesc 39.000 de deţinuţi la 30.000 de locuri.

După o nouă revoltă care a avut loc în iunie şi care s-a soldat cu 27 de morţi în rândul deţinuţilor, guvernul ecuadorian a înlocuit cadrele de conducere în 65 de închisori şi a declarat stare de urgenţă în sistemul carceral al ţării.

De asemenea, executivul a anunţat o creştere a numărului de locuri în închisori, în cadrul unui plan menit să restructureze sistemul penitenciar "precar" şi "haotic", potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.