Mărturia cutremurătoare a unui român surprins de atacurile din Israel: „Explozia m-a aruncat pe usă”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.10.2023 - 09:29
Mărturia cutremurătoare a unui român surprins de atacurile din Israel - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Conflictul sângeros dintre Israel și teroriștii Hamas din Fâșia Gaza a distrus viețiele a sute de mii de oameni după atacul nemilos al grupării teroriste palestiniene. Sunt mii de morți de ambele păți, zeci de civili luați ostatici de Hamas despre care nu se mai știe nimic.

SHARE

Un cetățean român dat dispărut, există suspiciuni că ar fi fost răpit de teroriștii Hamas, potrivit președintelui israelian. Se menționează că pe lista victimelor se regăsesc cetățeni din 36 de țări. Între timp, Israelul se pregătește pentru o contraofensivă.

Mărturia cutremurătoare a unui român surprins de atacurile din Israel: „Explozia m-a aruncat pe usă”

Până în prezent, cel puțin 1.300 de israelieni și-au pierdut viața în acest conflict sângeros. Majoritatea sunt civili executați de către teroriști pe străzi sau în propriile case. Printre victime se numără și un militar israelian cu cetățenie română, precum și o tânără de 24 de ani cu origini românești.

Bruna avea 24 de ani, s-a mutat în 2015 din Rio de Janeiro în Petah Tikva și era studentă la o universitate din Tel Aviv. Familia nu a mai știut nimic de ea de sâmbătă până marți, când au aflat că a fost ucisă de Hamas.

Citește și: Teroriștii Hamas nu vor să-i lase pe civilii palestinieni să iasă din Gaza. „Coridor umanitar? Nu!”

De asemenea, un cetățean moldovean de 35 de ani, care se afla în apropiere de Fâșia Gaza, a fost ucis de militanți.

„Aici au zburat toate, toate”

Sunt peste 200.000 de români care trăiesc în țara afectată de război. Victor Suruceanu are 70 de ani. Fost inginer, locuiește acum în Asdot. De când au început atacurile, fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire.

"Aici au zburat toate, toate. Raza de acțiune a unui proiectil este de până la 200 de metri. Și a mai căzut încă unul... Și unul undeva prin, eu n-am fost, dar undeva prin zona asta. Au zburat sticlele de la stația de autobuz. Au căzut trei proiectile, unul la vreo 200 de metri. Din explozie, m-am aruncat și m-a lipit de ușă", a declarat Victor Suruceanu.

Citește și: Criză umanitară în Fâșia Gaza. Fără curent, apă și combustibil. Hamas trebuie să facă un compromis

Emiliy, o fată de 8 ani, a fost ucisă în timp ce dormea peste noapte la o prietenă în kibuțul Be'eri. Tatăl ei a aflat teribila veste abia după două zile. Reacția lui este cutremurătoare.

 "Mi-au spus la telefon că au găsit-o pe Emilly. E moartă! Și atunci am făcut "Da!" și am zâmbit. Există posibilitatea să fie moartă sau să fie dusă în Gaza. Și dacă știți ceva despre ce le fac oamenilor în Gaza, e mai rău decât moartea. Ar fi fost îngrozită fiecare minut, oră, zi și chiar ani. Așa că moartea a fost o binecuvântare", a declarat bărbatul, potrivit Observatornews.ro.

Invazia Fâșiei Gaza, iminentă

Israel a mobilizat zeci de mii de soldați, complet înarmați, pentru un atac terestru în Fâșia Gaza. Conflictul se desfășoară nu doar în sudul Israelului, ci și în nord, unde aeroporturile din Siria au fost atacate în replică la bombardamentele susținătorilor Hamas din zonă.

Noaptea trecută, pozițiile teroriștilor Hamas au fost atacate într-un bombardament continuu. La granița cu Fâșia Gaza, forțele militare israeliene sunt pregătite. Sute de tancuri și zeci de mii de soldați așteaptă ordinul pentru o invazie terestră, în timp ce teroriștii răspund cu rachete.

Autoritățile din Șderot, oraș situat la doar 3 kilometri de granița cu Fâșia Gaza, au început evacuarea a peste 20 de mii de civili. "Premierul și armata doresc ca oamenii să fie evacuați din această zonă, astfel încât armata să poată duce lupta împotriva Hamas fără a pune în pericol nicio viață aici", a declarat primarul Alon Davidi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te