Marş Gay Pride, anulat la Tbilisi, în urma unor violenţe între grupuri homofobe şi poliţie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.07.2021 - 16:38
Marş Gay Pride, anulat la Tbilisi, în urma unor violenţe între grupuri homofobe şi poliţie. / Foto: news.ro

Activişti georgieni în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) au anulat un marş Gay Pride prevăzut luni, la Tbilisi, în urma unor ciocniri între grupuri homofobe şi poliţie, relatează AFP.

SHARE

”Nu putem pune în pericol viaţa oamenilor şi să manifestăm pe străzi pline de agresori violenţi”, au anunţat organizatorii evenimentului pe pagina de Facebook.

Sute de manifestanţi împotriva acestui marş au protestat luni dimineaţa, în apropierea sediului Parlamentului, în capitala acestei foste republici sovietice din Caucaz cu moravuri conservatoare. Unii au atacat poliţia şi au lovit jurnalişti, potrivit unor imagini difuzate de postul Mtavari TV. 

Citește și: Marş Gay Pride interzis la Istanbul: mulțimea a fost dispersată cu gaze, 20 de persoane arestate

Potrivit organizatorilor marşului, sediul acestora a fost luat drept ţintă de către homofobi.

Premierul georgian Irakli Garibaşvili s-a pronunţat împotriva organizării acestui eveniment.

”Organizarea unui aşa-zis marş al mândriei (de a fi gay) nu este rezonabilă, pentru că acest lucru creează ameninţarea unei confruntări civile”, a apreciat el luni, într-o reuniune guvernamentală, în care a apreciat că aceste marşuri sunt ”inacceptabile pentru o mare parte a societăţii georgiene”, informează news.ro.

Aceste declaraţii au fost denunţate drept ”ruşinoase” de către organizatori, care arată cu degetul atât nişte declaraţii care încurajează homofobia, cât şi incapacitatea Guvernului de a apăra ”drepturi fundamentale ale omului”.

Citește și: Franța cere o „bătălie culturală” împotriva ţărilor UE care limitează drepturile homosexualilor

Organizatorul evenimentului, Ghiorghi Tabagari, şi-a exprimat o vreme speranţa ca marşul să aibă loc, în pofida violenţelor, pentru a ”arăta că atitidinile faţă de minorităţile sexuale se schimbă, din fericire, în Georgia”.

”Noi simţim o susţinere tot mai mare în societatea georgiană şi în rândul politicienilor, însă există grupuri homofobe violente”, declară el AFP.

Mai multe marşuri Gay Pride au avut loc în ultimii ani în Georgia, însă aceasta rămâne o ţară conservatoare, sub influenţa puternicei Biserici Ortodoxe.

Biserica Ortodoxă a îndemnat la o adunare, luni după-amiaza, la o rugăciune publică împotriva marşului.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi alte 16 ţări au cerut săptămâna trecută autorităţilor de la Tbilisi să asigure ”dreptul la întrunire paşnică a tuturor pesoanelor din Georgia, fără excepţie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.