Marina SUA scufundă un portavion de 40.000 tone. Următoarele ținte: vase chineze de război

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.06.2024 - 18:11
Marina SUA scufundă un portavion de 40.000 tone. Următoarele ținte: vase chineze de război - Foto: Profimedia Images

Marina SUA scufundă un portavion de 40.000 tone. Următoarele ținte: vase chineze de război. Armata Statelor Unite urmează să scufunde o navă de război dezafectată, ex-USS Tarawa, în timpul exercițiului Rim of the Pacific (RIMPAC).

SHARE

Marina SUA scufundă un portavion de 40.000 tone. Următoarele ținte: vase chineze de război. Armata Statelor Unite urmează să scufunde o navă de război dezafectată, ex-USS Tarawa, în timpul exercițiului Rim of the Pacific (RIMPAC), lângă Hawaii.

Exercițiul a început pe 27 iunie și este programat să se desfășoare până pe 2 august. Scufundarea planificată a navei a stârnit interesul analiștilor americani și chinezi.

Marina SUA scufundă un portavion de 40.000 tone. Următoarele ținte: vase chineze de război

Publicaţia de stat chineză Global Times a publicat un raport, subliniind afirmațiile făcute de analiști: nava țintă de 40.000 de tone este scufundată pentru a „arăta capacitatea de a distruge o navă de asalt amfibie sau un portavion din China, pe fondul tensiunilor actuale din strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud".

Raportul, citând experți chinezi, a menționat că, în ciuda intimidării din partea Occidentului, China își va apăra suveranitatea națională, integritatea teritorială și interesele de dezvoltare.

Astfel de exerciții ar dăuna, nu ar proteja pacea și stabilitatea în regiune. USS Tarawa va fi prima navă de asalt amfibie din orice clasă scufundată, în peste un deceniu de când USS New Orleans a fost trimis pe fundul oceanului, în timpul RIMPAC 2010.

Citeşte şi: VIDEO Războiul pentru Taiwan. China atacă cu nave de război invizibile. SUA au pregătit submarinele

Anterior, Statele Unite au scufundat o navă filipineză de origine China, ca parte a exercițiilor Balikatan 2024, pe fondul tensiunilor crescânde din Marea Chinei de Sud.

„VOA (Vocea Americii) a spus că planul de a folosi USS Tarawa ca navă-țintă, în RIMPAC 2024 are ca scop contracararea dezvoltării de către China, de nave mari de asalt amfibii și portavioane, și potențiala desfășurare a acestora în jurul insulei Taiwan”, conform Eurasian Times.

Statele Unite sau aliații săi nu s-au referit la o navă navală chineză, în timp ce au anunțat scufundarea programată a USS Tarawa, ca parte a exercițiilor multinaționale din Pacific.

Citeşte şi: VIDEO Războiul mărilor. China lansează portavionul de 80.000 tone. India construiește unul „nuclear”

SINKEX (exercițiu de scufundare) este caracteristic fiecărei iterații RIMPAC, prezentând exerciții cu foc viu și antrenament tactic.

Cu toate acestea, exercițiul este urmărit cu atenție, pe fondul tensiunilor sporite cu China, din regiunea Indo-Pacific. China a promis că va unifica Taiwanul cu China continentală cu forța, dacă este necesar.

Președintele SUA a spus de mai multe ori că armata țării sale ar veni în ajutorul Taiwanului, în cazul unei invazii chineze, declanșând alarma cu privire la un potențial conflict care implică SUA și aliații săi din regiune. Mai mulți experți militari au prezis că o invazie ar putea fi lansată până în anul 2027.

Citeşte şi: VIDEO Turcia, regina Mării Negre cu un portavion de 60.000 tone. Are 50 de avioane și zeci de drone

Problema Taiwanului, pe fondul expansiunii Chinei și a atitudinii sale beligerante din Marea Chinei de Sud, a dus la creșterea temperaturii relaţiilor dintre cei doi rivali. Ambele părți s-au pregătit pentru un conflict și și-au perfecționat abilitățile de luptă, folosind adesea exerciții militare ample, pentru a simula un atac asupra unui inamic.

China, de exemplu, a realizat machete ale navelor americane, inclusiv a celui mai recent portavion american, USS Gerald Ford. Marina Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLAN) și-a extins rapid flota de nave de asalt amfibii. Acestea ar putea fi ținte-cheie în conflictele viitoare.

Scufundarea unor nave atât de mari - cu mii de membri ai echipajului și personal - va servi de asemenea ca o reamintire clară a costului uman al unor astfel de conflicte. Deplasamentul USS Tarawa, de peste 40.000 tdw, este potrivit analiştilor similar cu cel a unor nave chineze de tip 075.

Mesaj transmis

Raportul Global Times face referire la un raport anterior publicat de VOA News, care a citat un analist, care spunea că scufundarea USS Tarawa avea să trimită Chinei un mesaj că SUA și aliații săi pot scufunda cu ușurință o navă de tip 075, despre care este de așteptat că vor fi dislocate pe scară largă, într-un conflict viitor.

În prezent, PLAN are trei nave tip 075 în serviciu și a a patra în construcție. Aceste nave pot transporta numeroase ambarcațiuni de debarcare, trupe, vehicule blindate și elicoptere și pot servi drept centre de comandă, în timpul atacurilor.

China a folosit deja aceste nave în multe exerciții cu miză mare din regiune, pentru a-și prezenta capacitatea maritimă, împotriva adversarilor.

Nu se sperie

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale al Chinei, colonelul senior Wu Qian, a răspuns acestor afirmații și a informat că Taiwanul este o parte-cheie a teritoriului chinez. Cei 1,4 miliarde de chinezi ar trebui să-și gestioneze afacerile interne independent de puterile străine.

Wu a declarat că SUA nu ar putea speria armata chineză cu aceste exerciții. Expertul militar chinez Fu Qianshao a spus că SUA ar putea repeta un atac asupra unui portavion și un asalt asupra unei nave de asalt amfibie, prin țintirea unei nave de asalt amfibie cu un deplasament de 40.000 tdw.

Trei portavioane

China are trei portavioane: Liaoning, Shandong și Fujian. Dintre acestea, Liaoning și Shandong sunt în funcțiune, iar Fujian este în prezent în teste pe mare și încă nu a intrat ]n serviciul activ.

Portavionul Liaoning are un deplasament maxim de 60.000 tdw, portavionul Shandong are un deplasament de 66.000 tdw, iar Fujian un deplasament de 80.000 tdw.

Toate cele trei portavioane din Marina Chinei sunt semnificativ mai grele decât USS Tarawa. Cu toate acestea, analiștii au observat că scufundarea sa ar oferi participanților la RIMPAC o idee corectă despre ce înseamnă, ca noţiune, scufundarea unui portavion.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te