Marina rusă a tras asupra unei nave cargo din Marea Neagră. Soldații ruși au coborât la bord

DE Octavia Constantinescu | 13.08.2023 - 16:18
Marina rusă a tras asupra unei nave cargo din Marea Neagră. Soldații ruși au coborât la bord - Foto: Pixabay / imagine cu caracter ilustrativ

Marina rusă a tras duminică focuri de avertizare asupra unei nave de marfă din Marea Neagră, incidentul având loc după rezilierea, recent, a acordului care asigura circulaţia exporturilor de cereale ucrainene.

SHARE

Marina rusă a tras duminică focuri de avertizare asupra unei nave de marfă din Marea Neagră, incidentul având loc după rezilierea, recent, a acordului care asigura circulaţia exporturilor de cereale ucrainene, informează news.ro

Focuri de avertizare asupra unei nave de marfă din Marea Neagră

O navă de război rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave de marfă care se îndrepta spre portul Izmail din sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării. 

"Pentru a forţa nava să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de la o navă de război rusească", a spus ministerul pe Telegram.

Potrivit Moscovei, căpitanul navei sub pavilion Palau, Sukru Okan, nu a răspuns la un ordin de oprire pentru "o inspecţie privind transportul mărfurilor interzise".

Citește și: Vine vacanța de vară, prețurile biletelor de avion au crescut și cu aproape 30% într-un an

Un elicopter cu personal militar rus la bord a decolat apoi pentru a inspecta nava, care a avut voie să-şi continue călătoria către portul ucrainean, potrivit aceleiaşi surse.

Informaţia vine exact în momentul în care Ucraina începe să înregistreze navele care doresc să utilizeze "un coridor umanitar" sigur pe care încearcă să îl stabilească în Marea Neagră, pentru a permite navelor de marfă blocate să poată naviga în sfârşit. Nu este încă clar dacă Rusia va recunoaşte sau va respecta planul.

Izmail, cel mai important port pentru produsele agricole ucrainene

Portul fluvial Izmail, din regiunea Odesa, a devenit una dintre principalele rute de ieşire pentru produsele agricole ucrainene, de când Moscova a reziliat acordul privind exporturile de cereale.

La mijlocul lunii iulie, Moscova a reziliat acordul care permitea cerealelor ucrainene să părăsească porturile din sud ale ţării încă din vara trecută, în ciuda blocadei instituite de Rusia.

Citește și: 600.000 de români, așteptați să își facă vacanța în 2023 pe litoralul bulgăresc

Câteva zile mai târziu, pe 19 iulie, Moscova a avertizat că orice navă care călătoreşte către sau dinspre porturile ucrainene va fi considerată o ţintă potenţială. Kievul a reacţionat a doua zi spunând că acelaşi lucru se va aplica şi navelor ruseşti.

De atunci, numărul atacurilor din Marea Neagră a crescut de ambele părţi, iar armata rusă a lovit Odesa, un port important din sudul Ucrainei, precum şi porturile fluviale Izmail şi Reni, în mai multe rânduri, atacuri denunţate de Kiev ca fiind un mijloc de a-i împiedica exporturile.

Ucraina a lovit portul rusesc Novorossisk şi mai multe nave ruseşti în Marea Neagră, inclusiv un petrolier.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te