VIDEO Mari orașe sub apă până în 2100. Milioane de oameni strămutați. Dispare litoralul românesc ?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.11.2022 - 10:25
Litoralul românesc, în pericol - FOTO: INQUAM PHOTO, George Călin
Mari orașe sub apă până în 2100/foto: Pexels
Mari orașe sub apă până în 2100/foto: Climate Central
Mari orașe sub apă până în 2100/foto: Climate Central
Mari orașe sub apă până în 2100/foto: Climate Central

Mari zone din Londra, New York, Bangkok și alte orașe mari vor fi sub apă până în 2100, potrivit unor previziuni terifiante privind nivelul mării, bazate pe traiectoria actuală a creșterii temperaturilor globale.

SHARE

Ca urmare a creșterii nivelului apelor, harta globală se va schimba cum o cunoaștem înainte de sfârșitul acestui secol. Liniile de coastă vor fi modificate, iar multe orașe vor deveni nelocuibile, ceea ce va duce la strămutarea a sute de milioane de oameni.

Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite a constatat că nu există „nicio cale credibilă" pentru a opri creșterea temperaturilor globale peste 1,5 grade Celsius (obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris), creșterea nivelului mării ca urmare a creșterii temperaturilor globale fiind considerată inevitabilă până în 2100.

Datorită creșterii rapide a tehnologiilor energetice nepoluante, lumea a început deja să reducă emisiile. Cu toate acestea, se preconizează că actuala traiectorie a emisiilor va cauza o creștere a temperaturii globale de 2,7C până la 3,1C până la sfârșitul secolului.

O creștere a temperaturii globale de 3C până în 2100 ar avea un impact dezastruos asupra a milioane de oameni de pe glob și nimeni nu ar fi imun la efectele acestei creșteri.

Valurile de căldură vor dura mai mult și vor deveni mai frecvente, provocând secete și penurie de alimente la nivel mondial.

Migrația globală va crește, la fel ca și răspândirea bolilor. Și, pe măsură ce gheața polară se va topi, nivelul mării va crește.

Oamenii de știință de la Climate Central, o organizație non-profit, estimează că până la 275 de milioane de oameni trăiesc în prezent în zone care vor fi inundate în acest scenariu.

Se preconizează că Londra, situată la o altitudine joasă, va fi unul dintre cele mai afectate orașe majore din lumea occidentală. O creștere chiar și de 2C ar putea duce la inundarea zonelor centrale ale capitalei britanice de-a lungul râului Tamisa până în 2100.

Conform hărților modelate de Climate Central, nici alte părți ale Angliei nu vor fi scutite. O mare parte din Midlands va fi scufundată, în timp ce orașele și localitățile situate de-a lungul râului Humber - inclusiv Hull - vor fi, de asemenea, inundate. O mare parte din coasta din sud-estul țării va fi, de asemenea, în pericol.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, nordul Franței, Belgia, Germania și apoi aproximativ jumătate din Țările de Jos vor fi, de asemenea, sub apă până în 2100. Situația este deosebit de sumbră pentru regiunea joasă a Olandei, cunoscută pentru peisajul său plat, cu canale, câmpuri de lalele și mori de vânt.

În cazul în care nivelul mării va crește conform previziunilor actuale, doar centrul orașului Amsterdam și Haga, mai la sud, ar putea deveni insule într-un peisaj inundat.

Unele orașe mari din Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu un dezastru în scenariul 3C. În urma creșterii nivelului mării și a inundațiilor rezultate în urma unei activități mai extreme a mareelor, părți din New York, inclusiv partea inferioară a Manhattanului, ar fi sub ape. De cealaltă parte a râului Hudson, Jersey City și părți din Newark se află, de asemenea, în zona de pericol.

Privind spre est, coasta sudică a Long Island și insulele sale de barieră vor fi, de asemenea, afectate de creșterea apelor.

Mai jos, pe coasta de est a Americii, mai multe comunități de coastă sunt, de asemenea, în pericol. În sud, se așteaptă ca New Orleans - la fel ca Amsterdam în Europa - să devină o insulă pe măsură ce câmpiile inundabile din jur vor fi scufundate.

Unele proiecții spun că Miami, pe coasta sudică a Floridei, ar înceta pur și simplu să mai existe în cazul unor creșteri de 3C.

Pe coasta de vest, se preconizează că sudul orașului Los Angeles, inclusiv Long Beach și Seal Beach, va fi inundat în scenariul 3C. Mai la nord, comunitățile din jurul golfului San Francisco - inclusiv Oakland - vor avea de asemenea de suferit.

Populația Asiei să fie cea mai afectată de creșterea apelor. Shanghai, în China, este unul dintre cele mai vulnerabile orașe din lume la inundații. Orașul este construit pe mai multe insule, are două linii de coastă lungi, mai multe porturi maritime și kilometri de canale.

Modelele sugerează că 17,5 milioane de oameni ar putea fi strămutați de o creștere a temperaturii globale de 3C, datorită amplasării fostului sat pescăresc pe malul Mării Galbene. Râul Yangtze curge la nord, în timp ce râul Huangpu traversează centrul orașului.

În ultimii ani, China a construit ziduri vaste de prevenire a inundațiilor pentru a proteja Shangai. Unele au blocat complet vederea oceanului pentru locuitorii săi.

Proiecțiile Climate Central privind creșterea nivelului mării arată, de asemenea, că capitala Thailandei, Bangkok, va fi aproape distrusă de inundații, în cazul în care temperatura mondială va atinge 3C. Deși nivelul mării în sine nu ar fi suficient pentru a scufunda întregul oraș, Bangkok ar fi expus riscului unor inundații grave.

Creșterea rapidă a populației înseamnă, de asemenea, mai mulți oameni care se luptă pentru resursele limitate de apă și care se confrunte cu foametea, deoarece schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra producției agricole în multe părți ale lumii.

„Există, de asemenea, o presiune mai mare asupra mediului, ceea ce sporește provocările la adresa securității alimentare, care este, de asemenea, agravată de schimbările climatice”, a declarat Dr. Srinath Reddy, președintele Fundației pentru Sănătate Publică din India.

Experții spun că cea mai mare amenințare la adresa mediului este consumul, care este cel mai ridicat în țările dezvoltate ce nu cunosc creșteri mari ale populației.

Potrivit portalului Climate Change, România este expusă riscului de pericole hidrometeorologice. Se preconizează că nivelul mării va crește cu 2 metri până în 2100.

Deși creșterea nivelului mării are efecte economice negative, acestea nu sunt deosebit de dramatice.

Amenințările importante sunt reprezentate de inundațiile riverane și urbane, incendiile de pădure, deficitul de apă și căldura extremă, „pericole critice pentru țară”.

România este din ce în ce mai vulnerabilă la: secete, temperaturi ridicate, valuri de căldură, precipitații abundente, alunecări de teren, cutremure și inundații. 

Citește și

Lovitură pentru România. Și Austria se opună aderării noastre la Schengen. „Nu e oportun”

Studiu SUA: Viața chiar îți trece prin fața ochilor când ești pe moarte

Atât riscul de creștere a nivelului mării, cât și costurile de adaptare la creșterea nivelului mării în Uniunea Europeană au fost estimate pentru anul 2100 comparativ cu anul 2000.

Calculele modelului au fost efectuate pe baza scenariilor A2 și B1 ale IPCC SRES. În aceste proiecții au fost incluse atât inundațiile datorate creșterii nivelului mării în apropierea coastelor, cât și efectul de reflux al creșterii nivelului mării asupra râurilor. Nu a fost inclusă pătrunderea salinității în acviferele de coastă, ci doar pătrunderea apei sărate în râuri. Nu au fost luate în considerare schimbările în ceea ce privește frecvența și intensitatea furtunilor.

Unele țări europene vor trebui să adopte o politică de gestionare a zonelor de coastă care să fie mai prevăzătoare decât în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te