Marea Britanie, gata să împrumute Ucrainei zeci de miliarde de euro din activele băncilor rusești

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.03.2024 - 15:35
Marea Britanie, gata să împrumute Ucrainei toate activele băncii centrale rusești înghețate

Marea Britanie este pregătită să împrumute Ucrainei toate activele băncii centrale rusești înghețate în Marea Britanie, pe baza faptului că Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri Ucrainei la sfârșitul războiului, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

SHARE

El a spus că activele vor fi folosite ca garanție pentru plata reparațiilor.

Planul este mai radical decât propunerile discutate în Uniunea Europeană ca Ucraina să primească doar profiturile excepționale din activele băncii centrale rusești deținute de Occident.

Marea Britanie, gata să împrumute Ucrainei zeci de miliarde de euro din activele băncilor rusești 

Profiturile anuale excepționale sunt estimate la 4 miliarde de dolari.

„Există o oportunitate de a folosi ceva de genul unui împrumut sindicalizat sau a unei obligațiuni care să folosească efectiv activele rusești înghețate ca garanție pentru a da acești bani ucrainenilor, știind că îi vom recupera atunci când Rusia va plăti despăgubiri.

Aceasta ar putea fi o modalitate mai bună de a face acest lucru. Ne propunem să obținem o unitate maximă a G7 și a UE în această privință, dar dacă nu o putem obține, cred că va trebui să mergem mai departe cu aliații care doresc să întreprindă această acțiune”, a declarat Cameron.

Cameron a declarat că nu crede că planul de obligațiuni ar submina în vreun fel reputația City-ului londonez.

Este pentru prima dată când Cameron vorbește deschis despre această propunere în mod atât de detaliat și, probabil, subliniază sprijinul politic pe care planul îl are în SUA, dar nu și în UE.

O „gură de aer” pentru Ucraina

Planul ar fi deosebit de util Ucrainei în cazul în care Congresul SUA continuă să blocheze prelungirea ajutorului acordat Ucrainei, deoarece i-ar oferi acesteia o nouă sursă de fonduri pentru a cumpăra armament și pentru a-și finanța deficitul bugetar.

G7 dezbate de mai bine de un an dacă activele băncii centrale rusești înghețate în momentul invaziei rusești în Ucraina ar putea fi, de asemenea, confiscate fără a submina încrederea în sistemul financiar internațional.

UE estimează că active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro au fost imobilizate sub formă de titluri de valoare și numerar în jurisdicțiile partenerilor din G7, UE și Australia, mai mult de două treimi dintre acestea fiind imobilizate în UE.

Belgia, „banca” cu miliardele Rusiei

Se crede că Belgia deține controlul a 190 de miliarde de active, adăpostite în casa sa de compensare financiară Euro clear, și este cea mai reticentă în a urma tipul de plan radical prezentat de Cameron.

Belgia afirmă că se confruntă deja cu o serie de procese în instanță, în special în Rusia, iar poziția sa este susținută de Franța și Germania.

Trezoreria SUA, inițial reticentă în a confisca activele băncilor centrale din cauza caracterului sacru presupus al activelor suverane ale statului, s-a încălzit la ideea unei obligațiuni.

Se estimează că SUA dețin active rusești în valoare de 40-60 de miliarde de dolari, iar Marea Britanie se apropie de 25 de miliarde de lire sterline, dar nu a fost dezvăluită nicio cifră oficială.

Punctul forte al propunerii este că activele confiscate ar fi considerate ca fiind returnate Rusiei după plata despăgubirilor. Slăbiciunea propunerii constă în faptul că presupune că Ucraina va obține o victorie militară și că o Moscova învinsă va fi pregătită să plătească despăgubiri pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei, lucru care pare acum de neimaginat.

Răzbunarea Rusiei

Vladimir Putin a ripostat deja prin confiscarea activelor unor companii americane care operează în Rusia.

Se estimează că Ucraina are nevoie de 100 de miliarde de euro pe an pentru a lupta împotriva invaziei rusești și de alte 50 de miliarde de euro pe an pentru reconstrucție.

Asimilare similară a activelor de stat a mai avut loc înainte, în special confiscarea de către SUA, sub sancțiunea ONU, a miliarde de dolari din fondurile irakiene care erau destinate reparațiilor pentru Kuweit după invazia din 1990. Rusia s-ar opune prin veto oricărei inițiative a ONU de a aproba confiscarea activelor sale, potrivit The Guardian.

Ministrul de externe a declarat că nu crede că președintele rus Vladimir Putin se va opri la Ucraina, afirmând că "dacă am permite Rusiei orice formă de victorie în Ucraina, Moldova ar fi în pericol, iar unele dintre statele baltice ar fi în pericol".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te