Maia Sandu: Majoritatea moldovenilor vrea menţinerea neutralităţii ţării, de teama Rusiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.09.2023 - 10:29
Maia Sandu: Majoritatea moldovenilor vrea neutralitatea - Foto: presedinte.md

Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a spus că majoritatea moldovenilor preferă statutul de neutralitate a ţării, întrucât, sub influenţa propagandei ruseşti, se teme că orice discuţie despre modificarea Constituţiei ar declanşa o intervenţie militară.

SHARE

Maia Sandu spune că în prezent Ucraina este cea care ţine în siguranţă Republica Moldova şi crede că atunci când Kievul va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică oportună pentru a rezolva conflictul transnistrean, ceea ce ar facilita şi aderarea Chişinăului la UE.

„Avem neutralitatea prevăzută în Constituţie şi majoritatea moldovenilor încă mai cred că nu ar trebui să fie schimbată Constituţia. Putem discuta de ce majoritatea acestor oameni vor ca Moldova să rămână încă neutră.

Maia Sandu: Majoritatea moldovenilor vrea neutralitatea

Nu aş vrea să cred că majoritatea acestor oameni sunt de părere că neutralitatea ne poate menţine în siguranţă. Propaganda rusă joacă un rol aici, pentru că mulţi moldoveni cred că în momentul în care vom începe să discutăm despre modificarea Constituţiei, Rusia poate ataca Moldova.

Pentru că acesta este unul dintre narativele utilizate de Rusia atunci când a atacat Ucraina - că Rusia trebuie să se apere din cauză că Ucraina vrea să devină un stat membru al NATO, ceea ce este o minciună”, a spus Maia Sandu, întrebată dacă Moldova şi-ar putea schimba Constituţia, care prevede neutralitatea, pentru a putea să adere la NATO, conform News.ro.

Citeşte şi: Maia Sandu i-a conferit „Ordinul de Onoare”lui Bogdan Aurescu, fostul Ministru al Afacerilor Externe

„Ne confruntăm cu necesitatea de a combate dezinformarea şi propaganda rusă în Moldova, aşa că între timp încercăm să ne ţinem oamenii în siguranţă. Dar astăzi suntem în siguranţă, în principal datorită curajului poporului ucrainean. În acelaşi timp, investim în sistemul de apărare şi încercăm să să devenim mai buni în lupta împotriva dezinformării”, a arătat Maia Sandu.

Citeşte şi: Maia Sandu: „Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului”

Ea a mai spus că Republica Moldova are o bună cooperare cu NATO, care a început cu mulţi ani în urmă. „Noi preţuim această cooperare, care ajută la consolidarea capacităţii noastre de a apăra Moldova”, a punctat Maia Sandu.

Maia Sandu se declară îngrijorată de războiul din Ucraina, care riscă să se prelungească, dar în acelaşi timp spune că ţara vecină trebuie să fie sprijinită pentru a-şi recupera toate teritoriile. Ea crede că aceasta este singura soluţie pentru a rezolva acest război.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te