Maia Sandu: „Avem nevoie de sprijin în războiul hibrid pe care Rusia îl desfășoară în Moldova”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.11.2022 - 09:34
Maia Sandu: „Avem nevoie de sprijin în războiul hibrid pe care Rusia îl desfășoară în Moldova” - FOTO: Profimedia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu cere ajutor României, dar și întregului Occident pentru a stăvili războiul hibrid pe care Rusia l-a declanșat în Moldova pentru a răsturna actuala guvernare pro-occidentală.

SHARE

Maia Sandu a declarat că țara a devenit extrem de vulnerabilă după ce Rusia a declanșat războiul sângeros la 24 februarie 2022, fiind că mare parte din resursele energetice și de gaze veneau din Ucraina și Rusia.

„Este foarte clar pentru toţi că acest război purtat de Federaţia Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova şi el a început nu de azi şi nu de ieri.

Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Aţi vorbit despre situaţia energetică. Republica Moldova importă toate resursele energetice şi atunci când preţurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi suntem cei mai vulnerabili.

Acum apare şi problema asigurării ţării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi chiar şi la preţuri mari să asigurăm ţara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem faţă acestor preţuri şi este afectată şi economia.

Prorușii organizează proteste folosind nemulţumirea cetăţenilor

Organizațiile și partidele pro-Kremlin din Moldova organizează de mai bine de o lună de zile proteste de amploare prin care cer dărâmarea guvernului pro-vestic și înlăturarea actualului președinte și înlocuirea acestora cu marionete dirijate de la Moscova.

Citește și: Europenii sună trezirea în fața ambițiilor globale ale Chinei, dar Berlinul joacă pe cont propriu

„De aici, inflaţia foarte mare şi forţe, inclusiv forţe politice, pro-ruse care şi-au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova şi care încearcă să răstoarne această guvernare.

Pentru că ele nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiţie, să avem instituţii anticorupţie puternice, pentru că aceste forţe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană aşa cum ne-am propus”, a declarat Maia Sandu.

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

„Aceste grupări folosesc nemulţumirea cetăţenilor şi e firesc să fie oamenii nemulţumiţi atunci când inflaţia este atât de înaltă, atunci când preţurile au crescut atât de mult.

Repet, preţurile, tarifele, la gazele naturale în Republica Moldova au crescut de şapte ori în ultimele 12 luni şi sunt de două ori mai mari decât tariful pe care îl plăteşte consumatorul din România.

Aceste clanuri corupte folosesc nemulţumirea cetăţenilor pentru ca să provoace aceste acţiuni de destabilizare”, a afirmat Maia Sandu.

Moldova, între neutralitate și siguranță

Întrebată dacă țara sa este dispusă să renunțe la neutralitate, în condițiile în care și Ucraina își declarase neutralitate dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Putin să pornească războiul, Mara Sandu a spus: „Nu avem majoritate în Parlament să schimbăm Constituţia şi în general pentru a schimba această prevedere din Constituţie e nevoie de sprijin popular.

De-a lungul timpului, în Republica Moldova discursul politic a fost pentru această neutralitate, care vedem că nu ne protejează. Deci, avem acest risc major de securitate, pe care îl simţim în fiecare zi.

În acelaşi timp, suntem un stat democratic, vrem să consolidăm democraţia şi contează ce cred cetăţenii. Facem tot ce putem să menţinem siguranţa cetăţenilor chiar şi în acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul României. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri ca să putem să oferim în continuare siguranţă, securitate cetăţenilor Republicii Moldova”, a precizat Maia Sandu într-un interviu acordat la Digi24.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te