Mafia chineză, asmuțită asupra Hong Kong-ului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.08.2019 - 09:39
Manifestanții metropolei nu renunță la solicitările democratice nici când șefa Executivului, Carrie Lam, le promite condiții mai bune de trai

Protestele nu contenesc, deși China a amenințat că va trimite armata și a concentrat trupe la graniță.

SHARE

Protestele din marele centru financiar asiatic, Hong Kong, au început prin opoziția față de o lege de extrădare în China, suspendată acum, însă cetățenii metropolei au înțeles pericolul dictaturii reprezentat de Beijing și cer acum democrație deplină.

SUA, Australia, Marea Britanie, Irlanda, Singapore și Japonia au emis avertismente de călătorie pentru Hong Kong, care trece prin cea mai gravă criză de la predarea de către Marea Britanie a „cheilor“ orașului, în 1997.

În ciuda ciocnirilor cu poliția, care a făcut peste 600 de arestări sub acuzația de rebeliune, ceea ce se pedepsește cu 10 ani de închisoare, protestatarii, în majoritate tineri, au continuat să se organizeze, orientând manifestațiile spre centre-cheie, instituții guvernamentale, aflate sub controlul Beijingului, metrou, aeroporturi, centre mari comerciale, companii de brand etc.

China a catalogat mișcarea protestatară ca „acțiune dușmănoasă orchestrată din afară“ și a amenințat inclusiv cu trimiterea armatei, concentrând trupe la granița cu Hong Kong.

Citește și Proteste 2.0, pentru conservarea democrației la Hong Kong

Ceea ce a atras condamnări publice ale acțiunii din întreaga lume, care nu a uitat tragedia din Piața Tiananmen, în 1989.

Conform unui raport secret al ambasadorului britanic în China, bazat pe informații furnizate de un oficial chinez din Consiliul de Stat, trimis la 24 de ore după masacru, raport publicat recent de „The Independent“, au fost 10.000 de victime în Tiananmen, nu 3.000, câte se vehiculau.

Triadele din Hong Kong, „bărbații în alb“, au lăsat stația de metrou Yuen Long plină de sângele protestatarilor și al călătorilor obișnuiți

Protestatarii din Hong Kong și-au trecut și „Dreptate pentru victimele din Piața Tiananmen“ pe agenda solicitărilor democratice, după ce au fost amenințați cu intervenția armatei chineze.

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a încercat să se înțeleagă cu protestatarii, promițându-le măsuri pentru îmbunătățirea traiului, dar cetățenii acestui oraș, în mod normal eficient și ordonat, nu mai dau înapoi de la solicitările democratice, după ce au văzut cum China insistă să-și impună legile dictatoriale.

Însă China nu renunță la planul său de a subordona metropola rebelă Partidului Comunist, apelând acum, din nou, la Triade, mafia chineză, la care a apelat și când a preluat orașul de la autoritățile britanice, în 1997.

Nu este chiar un secret că Triadele au legături cu Beijingul, pentru că, încă de când a apărut, în sudul Chinei, cu secole în urmă, această mafie și-a atribuit „principii patriotice“, un slogan foarte îndrăgit și de comuniști, care a „preluat“ organizația criminală. În scop „patriotic“, bineînțeles.

Timp de zeci de ani, „capetele de dragon“ ale clanurilor mafiote - cunoscute sub numele de triade - au fost considerate pe scară largă drept „brațul“ forte al Partidul Comunist Chinez, care nu a negat niciodată că ar avea legături cu aceste clanuri.

Ba, uneori, le aprobă oficial acțiunile. Sau le solicită sprijinul. Cum a fost, de exemplu, cu Deng Xiaoping, lider chinez de top, căruia triadele i-au asigurat protecția în vizita istorică în SUA în 1979, dat fiind tentaculele răspândite peste tot în lume.

Ministrul chinez al Securității Publice de atunci, Tao Siju, le-a mulțumit pentru acțiunea lor „patriotică“.

Această conexiune suspectă este din nou în centrul atenției, de când cu protestele din Hong Kong, pentru că, din momentul în care era evident că polițiștii nu fac față situației, au fost observate grupuri mari de bărbați îmbrăcați în tricouri albe și purtând steaguri chinezești, care i-au urmărit și i-au bătut  pe manifestanții antiguvernamentali, îmbrăcați în negru, ca și pe oamenii care priveau de pe margini.

Citește și Proteste 2.0, pentru conservarea democrației la Hong Kong

Cel puțin 45 de persoane au fost spitalizate, intervenția în sine dând și mai mult „apă la moară“ protestatarilor împotriva Chinei dictatoriale.

Chiar și legiuitorii din Hong Kong, de regulă impuși să fie pro-China, și-au exprimat îngrijorarea că această criză politică se transformă într-o situație și mai conflictuală, cu aceste sindicate ale crimei băgate „în joc“.

„Triadele guvernează Hong Kong acum?“, a scris pe Facebook fostul șef al Partidului Liberal pro-Beijing, James Tien, care a somat-o pe șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, să demisioneze imediat.

Steve Vickers, fostul șef al Biroului de informații de la Poliția din Hong Kong, a remarcat că primul atac al Triadelor asupra manifestanților, din stația de metrou Yuen Long, s-a petrecut la scurt timp după ce manifestanții au provocat stricăciuni biroului reprezentantului guvernului chinez din Hong Kong. Beijingul a avertizat cu furie că s-a trecut peste o linie majoră.

Vickers, care în prezent conduce o firmă de consultanță în privința riscurilor, semnalează un punct de turnură foarte periculos de când au fost implicate triadele, „o escaladare a unei situații  deja extrem de complexă“.

Junius Ho, un parlamentar pro-Beijing, care a fost filmat felicitând gașca de bătăuși care a lăsat peronul stației năclăit de sânge, a declarat reporterilor că a mulțumit acelor bărbați pentru că „și-au apărat casele“.

El a negat că ar fi avut legături cu elemente criminale, dar a refuzat să-și ceară scuze pentru că a dat mâna cu ceea ce el a caracterizat drept cetățeni obișnuiți, chiar dacă, „întâmplător“, unii erau mascați și înarmați.

Politicienii și cercetătorii din Hong Kong spun că există o istorie veche de zeci de ani, dar nu este foarte cunoscută, despre lumea interlopă din metropolă și o elită pro-Beijing.

Citește și Proteste 2.0, pentru conservarea democrației la Hong Kong

Un fost funcționar superior al agenției oficiale chineze de știri Xinhua News Agency, care a acționat ca legătura pentru Guvernul chinez, a explicat modul în care a convins triadele să acționeze pentru  Beijing. Argumentul a fost financiar.

Manifestanții metropolei nu renunță la solicitările democratice nici când șefa Executivului, Carrie Lam, le promite condiții mai bune de trai

„Le-am spus că, dacă nu perturbă stabilitatea Hong Kong-ului, nu le vom împiedica afacerile“, declara Wong Man-fong unui audiențe universitare în 1997.

În ultimul deceniu, personalități marcante din Hong Kong, critice la adresa Beijingului, au fost atacate de Triade. În 2014, după ce tineri manifestanți antiguvernamentali au ieșit pe străzile Hong Kong-ului în timpul „Mișcării Umbrela“, membri ai triadei i-au atacat și le-au desființat tabăra.

Tot prin atacuri, Triadele liniștesc și protestele din Diaspora, cum au fost cele de dinaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, cînd s-a încercat atacarea torței olimpice la Canberra.

Citește și Proteste 2.0, pentru conservarea democrației la Hong Kong

În 2015, după ce protestatarii anti-China au ocupat legislatura taiwaneză, aceștia au fost bătuți și dispersați de o gașcă condusă de Chang An-lo, cunoscutul fondator al Triadei Sindicatul Bamboo, care are numele de „război“ „Lupul Alb“.

După ce a trecut printr-o închisoare federală din Statele Unite pentru trafic de heroină, Chang a revenit în Taiwan în 2013 pentru a forma un grup politic care promovează unificarea politică cu China continentală.

Poliția taiwaneză a demonstrat legăturile grupării cu crima organizată.

„Există o legătură dovedită între triada Sindicatul Bamboo și Partidul Comunist Chinez“, a declarat J. Michael Cole, de la Global Taiwan Institute. „Ceea ce am văzut în Hong Kong în ultima vreme este o escaladare logică a ceea ce am văzut în ultimul deceniu“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te