MAE: Demolarea Camping River nu a fost rasistă. Primăria Romei a evacuat romii, în ciuda CEDO

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.07.2018 - 15:50
Autoritățile din Roma au ignorat decizia CEDO, demolând Camping River. SURSA FOTO: ANSA

Reprezentanți ai Ambasadei României în Italia au fost prezenți la demolarea taberei Camping River, de joia trecută, unde se aflau și cetățeni români de etnie romă, însă nu consideră că măsura luată de autoritățile din Roma a fost rasistă.

SHARE

Primăria Romei a încălcat decizia CEDO, care cerea autorităților să suspende demolarea taberei până vinerea trecută.

„Evacuarea Camping River din nordul Romei, realizată în cursul zilei de 26 iulie 2018, a avut loc pe baza dispozițiilor Primăriei Roma, ținând cont că tabăra era situată pe o proprietate privată, ocupată în mod abuziv. Încă de la aprobarea planului de integrare a populației de etnie romă pe teritoriul roman, în 2017, Primăria Romei a fost implicată în aplicarea măsurilor de incluziune socială prin oferirea unor  soluții alternative care prevăd acordarea de sprijin material, locativ și social, inclusiv pentru repatriere în țara de origine. O parte a cetățenilor care locuiau în Camping River au acceptat propunerile Primăriei, în timp ce alții le-au refuzat. Nici una din măsurile propuse de Primăria Roma, ca parte a acestui plan, nu au avut caracter rasist sau discriminatoriu la adresa vreunui cetățean român”, precizează Ministerul Afacerilor, într-un punct de vedere trimis Newsweek România, notând și că „reprezentanți ai Ambasadei României în Italia au fost prezenți la operațiunea desfășurată la 26 iulie 2018, la Camping River”. 

Ministerul de Externe nu ne-a comunicat nici câți cetățeni români de etnie romă trăiesc la Roma și nici câți cetățeni români au fost evacuați din Camping River. 

Imagine surprinsă în timpul demolării Camping River, la Roma. SURSA: ANSA 

Citește și: CEDO suspendă evacuarea unei tabere de romi din Roma. Rasismul, în creștere în Italia

Totuși, demolarea Camping River, în care locuiau alte 400 de persoane, ar fi trebuit amânată până pe 27 iulie, deși s-a petrecut pe 26 iulie, după o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, care le ceruse autorităților italiene să suspende evacuarea și să vină cu soluții pentru mutarea rezidenților, potrivit presei internaționale. 

800 de oameni au participat, în weekend, în București, la un protest împotriva discriminării romilor în Italia și Ucraina. FOTO: Facebook Aresel! Protest față de rasismul antirom din Ro, Italia &Ucraina

Primărița Romei: Astfel de tabere duc la ghetoizare 

Mai mult, primărița Romei, Virginia Raggi, a transmis că evacuarea fusese plănuită de un an și, oricum, fusese amânată până atunci, și că la baza deciziei sunt motive sanitare, pentru că tabăra nu avea nici apă curentă, nici electricitate.

„Evacuarea este în beneficiul oamenilor, mai ales a copiilor, care nu sunt trimiși la școală. Este inacceptabil să continuăm finanțarea unor amplasamente care duc la ghetoizare”, a scris Raggi, pe Facebook. 

Și purtătorul de cuvânt al orașului, Gennaro Barbieri, a precizat că 100 de rezidenți au acceptat oferta autorităților de a se muta în centre în ultimii ani, iar alți 43 au acceptat să se mute, după demolarea taberei, potrivit The Telegraph. 

Român din tabără: „Ne-au tratat ca pe animale!”

Romii din tabără sunt cetățeni italieni, români, kosovari, bosniaci și sârbi. 14 cetățeni români din Craiova au acceptat, acum două săptămâni, să fie repatriați, primind 3.000 euro de la autoritățile italiene, potrivit publicației Jurnal de Craiova. 

Locuitorii din Camping River au acuzat autoritățile italiene că au fost violente, la evacuare. 

„Ne-au bruscat. Mi-au pocnit fata, iar cumnata mea a leșinat”, a spus o femeie, Gordana Kharadzic, pentru The Telegraph. 

„Ne-au tratat ca pe animale. Au fost violenți, ne-au împins și au folosit spray cu piper”, a acuzat și Florin, un locuitor al taberei, în vârstă de 31 de ani, pentru ANSA. 

O parte dintre romi au spus că se vor îndrepta spre România, alții urmau să-și caute alt loc de dormit, iar mulți au rămas în fața taberei închise, protestând și strigând „Rasiștilor!”, a mai notat publicația The Telegraph.

Protest la București, împotriva rasismului din Italia. FOTO: Facebook eveniment „Aresel! Protest față de rasismul antirom din Ro, Italia &Ucraina”

Ce s-a întâmplat cu fetița împușcată în brațele mamei, în Roma 

Fetița împușcată în brațele mamei, o româncă de etnie romă, care se plimba în apropiere de tabăra unde locuia, este în stare stabilă, a mai precizat Ministerul de Externe, în răspunsul pentru Newsweek România. De asemenea, MAE a mai transmis și că o echipă consulară ține legătura cu familia fetiței și cu spitalul unde este internată. 

Acum două săptămâni,  un copil român a fost împușcat în spate, în brațele mamei sale, care se plimba pe o stradă din Roma. Cei doi locuiau într-o altă tabără de romi nomazi.  

Protest împotriva rasismului din Italia și Ucraina, în București 

Aproximativ 800 de persoane au protestat, în weekend, în fața ambsadelor Italiei și Ucrainei, împotriva discriminării romilor. Amintim că ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, extremist de dreapta, a anunțat că vrea să facă recensamântul romilor și să îi expulzeze pe toți romii străini.În Ucraina, mai mulți romi au fost împușcați de membrii unor grupări de extremă dreapta.

Sursă fotografii: Facebook Ciprian Necula și Andreea Bragă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te