Macron și Ursula pun presiune pe Xi Jinping să forțele Rusia să oprească războiul din Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.05.2024 - 12:14
Macron și Ursula pun presiune pe Xi Jinping să forțele Rusia să oprească războiul din Ucraina - Foto: Profimedia images

Macron și Ursula pun presiune pe Xi Jinping să forțele Rusia să oprească războiul din Ucraina. Europa este îngrijorată de faptul că, în pofida neutralității oficiale a Chinei în ceea ce privește războiul din Ucraina, aceasta susține în esență Rusia.

SHARE

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe președintele chinez Xi Jinping în timpul unui summit desfășurat luni, 6 mai, la Paris, să folosească influența Chinei pentru a opri războiul rusesc împotriva Ucrainei.

Macron și Ursula pun presiune pe Xi Jinping să forțele Rusia să oprească războiul din Ucraina

Vizita de stat de două zile a lui Xi în Franța marchează prima sa vizită în Europa din 2019. De asemenea, el are programate discuții în Serbia și Ungaria.

Analiștii nu anticipează niciun progres major în ceea ce privește problemele legate de Ucraina sau de comerț.

În timpul unei întâlniri trilaterale inițiale la care a participat von der Leyen, Macron a subliniat importanța coordonării cu Beijingul cu privire la "crize majore" precum Ucraina, subliniind necesitatea unor "reguli echitabile pentru toți" în comerțul dintre Europa și China.

"Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar de capacitatea noastră de a continua să dezvoltăm relațiile cu China într-un mod echilibrat", a declarat Macron.

Citește și: O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. Ce pun la cale Macron și Xi

Xi Jinping vrea un „parteneriat strategic” între China și UE

În replică, Xi a afirmat că China și UE ar trebui "să rămână parteneri" și să "realizeze o coordonare strategică" pentru "a aduce noi contribuții la pacea și dezvoltarea lumii".

Europa este îngrijorată de faptul că, în pofida neutralității oficiale a Chinei în ceea ce privește războiul din Ucraina, aceasta susține în esență Rusia, care folosește mașini-unelte chinezești în producția de arme.

Citește și: China încearcă să influenţeze viitoarele alegeri din SUA. Casa Albă spune că are dovezi

"Sunt necesare mai multe eforturi pentru a limita livrarea de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care ajung pe câmpul de luptă", a declarat von der Leyen după discuții, adăugând că "acest lucru afectează relațiile UE-China".

Ea a mai subliniat că Franța și UE "contează pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", menționând că atât Europa, cât și China "au un interes comun în ceea ce privește pacea și securitatea".

După o întâlnire bilaterală cu Xi, Macron a salutat "angajamentele" Chinei de a nu furniza arme Rusiei, exprimându-și în același timp îngrijorarea cu privire la posibilele livrări de tehnologie cu dublă utilizare.

El i-a mulțumit lui Xi pentru că a susținut propunerea sa de armistițiu în toate războaiele, inclusiv în Ucraina, în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară. Macron a mai declarat că "nu avem o abordare care să urmărească o schimbare de regim la Moscova", potrivit Kievpost.

Xi a apărat poziția Chinei, avertizând împotriva folosirii războiului din Ucraina "pentru a arunca vina, a defăima o țară terță și a incita un nou Război Rece".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te