"Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut(...) Dar este datoria mea", le-a răspuns el cititorilor jurnalului francez Le Parisien.
Şeful statului francez a adăugat că nu speră într-o "schimbare" în conflictul ruso-ucrainean înainte de "mijlocul lunii mai", ţinând să adauge, totodată, că dialogul "va fi fost util în pregătirea păcii de mâine".
De asemenea, el l-a acuzat pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care l-a criticat pentru că a vorbit cu Vladimir Putin, că este "un antisemit de extremă-dreaptă, care interzice persoanele LGBT".
Declaraţiile preşedintelui Macron intervin într-un moment în care Moscova a taxat joi ca "absurde" declaraţiile purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal "cu privire la presupusa lipsă de aprobare a Rusiei pentru evacuarea civililor din Mariupol".
Citește și: EXCLUSIV Ministerul Petrolului din Norvegia: Nu avem Gazprom, exploatăm în beneficiul nostru
"Partea rusă este pregătită să desfăşoare coridoare umanitare în orice direcţie cât mai curând posibil şi să asigure evacuarea în siguranţă a civililor", a asigurat Ministerul Apărării de la Moscova.
Potrivit lui Emmanuel Macron, "puterea rusă alege oamenii care ies pentru a-i duce în Rusia".
Citește și: ANALIZĂ România în războiul energiei. Ce proiecte am ratat și cum putem scăpa de gazul rusesc
"Deci nu este o operaţiune umanitară. Franţa propune un coridor, cu Crucea Roşie Internaţională. Rusia îl refuză: asta o izolează diplomatic", a adăugat el.
În opinia sa, "când Franţa propune o operaţiune umanitară la Mariupol şi există un refuz explicit din partea preşedintelui rus, cel puţin lucrurile sunt clare".
Gabriel Attal a declarat joi, "în numele guvernului francez", că "loviturile Rusiei împotriva spitalului de pediatrie din Mariupol (au fost) inumane şi laşe".
Armata rusă şi aliaţii săi separatişti asediază Mariupol de săptămâni întregi şi se confruntă cu o rezistenţă ucraineană înverşunată.
Situaţia umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părţi, iar oraşul este în mare parte în ruine.